3 tips voor de beste foodfotografie

Ben jij een echte fotograaf in hart en nieren en ben je je nu aan het verdiepen in de wondere wereld van de foodfotografie? Dan zul je merken dat het soms lastig is om dat lekkere eten op een zo voordelig mogelijke manier op de foto te krijgen. Gebruik in dat geval de tips in dit artikel om de mensen te laten watertanden bij jouw foodfoto’s!

 

Kleurgebruik

Het klinkt als een open deur, maar het allerbelangrijkste bij foodfotografie is het juiste kleurgebruik. Soms kan de kleur van een product maar moeilijk uit de verf komen op de foto. Een manier om dit voor elkaar te krijgen is door te werken met contrast. Op die manier zal de kleur er veel eerder uitspringen. Daarnaast is het aan te raden om er goed op te letten dat de witbalans juist is ingesteld. Ook de kleur van de achtergrond is erg belangrijk; werk je met een product dat een lichte kleur heeft? Dan kun je het beste voor een donkere achtergrond kiezen zodat het eten echt naar voren komt.

 

Goed licht

In het verlengde van het juiste kleurgebruik ligt natuurlijk het gebruiken van goed licht bij het fotograferen van het eten. Probeer altijd of je gebruik kunt maken van natuurlijk licht; op die manier zal het product er het meest echt uitzien. Werk je wel met kunstmatig (studio)licht? Probeer dan om zacht licht te gebruiken om weerkaatsingen te vermijden en het product wel natuurlijk over te laten komen. Toch moet je wel altijd voldoende licht hebben zodat de textuur en details van het eten goed zichtbaar zijn. Het zijn deze details waardoor mensen het graag zouden willen opeten!

Foodfotografie

 

Aandacht voor decoratie

Vergeet niet decoratie te gebruiken om het product zo aanlokkelijk mogelijk op de foto te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld een mooi servies kopen en dit gebruiken om het eten zo voordelig mogelijk op te maken. Ook het garneren van het product of gerecht voordat je begint met fotograferen is belangrijk. Houd in je achterhoofd dat het er zo uit moet zien zoals je het in een restaurant zou verwachten. Daarnaast is het een goed idee om te proberen om een ‘actie’ of beweging in het beeld te krijgen. Hier kun je decoratie ook voor gebruiken; laat bijvoorbeeld saus van een lepel lopen of gooi wat kruiden op het gerecht terwijl je de foto maakt.

 

Extra tip: een gerecht of product hoeft niet altijd in z’n geheel op de foto te komen. Soms werkt het juist heel goed om een deel ervan te gebruiken voor de foto!

 

 

Spread the love