5 dingen die je niet wist over gastouderopvang

Na jaren lang meegedraaid te hebben in de kinderopvang werk ik tegenwoordig vanuit huis als gastouder. Ideaal om op die manier mijn achtergrond, zorg voor de kinderen en werk met elkaar te combineren. Toch merk ik dat er nogal wat vragen zijn over gastouderopvang. Waardoor mensen misschien wel interesse hebben, maar toch kiezen voor een kinderdagverblijf. Omdat dat ‘vertrouwder’ voelt.

5 dingen die je niet wist over gastouderopvang

 

  1. Over het algemeen is gastouderopvang dan een kinderdagverblijf. Dit komt doordat de gastouder met contracturen werkt. Je betaald alleen voor de uren die je afneemt en niet een verplicht aantal uur per dag. Als je tijdig aangeeft dat je een dag geen gebruik maakt van de opvang of op vakantie gaat hoef je bij de meeste gastouders ook niet door te betalen. De uurtarieven voor een gastouder liggen ook een flink stuk later dan bij een kinderdagverblijf. In principe staat de gastouder ingeschreven in het Landelijk Register Kinderopvang zodat je recht hebt op kinderopvangtoeslag. Let op: de tarieven kunnen wisselen per gastouder en gastouderbureau. Dit is onder andere afhankelijk van de aanvullende afspraken; is het all-in of moet je zelf luiers en (baby)voeding meenemen.
  2. Een andere vraag die vaak gesteld wordt is hoe het zit met de achterwacht. Wat nu als de gastouder ziek is of op vakantie? De afspraken hiervoor verschillen wederom per gastouder / gastouderbureau maar bij noodgevallen is er een achterwacht aanwezig. Bij kortdurende ziekte of verlof zullen de ouders zelf opvang moeten regelen. Bij langdurige afwezigheid kan er vaak via het gastouderbureau een vervangende gastouder gevonden worden. De afspraak is echter dat als de gastouder ziek is of met vakantie is, de deur dicht is en jij dus ook niet hoeft te betalen. Dat betekend dat er voor de gastouder geen inkomsten zijn en ze dus minder snel zich ziek zullen melden. Ik ken zelfs gastouders die twee jaar lang geen dag vrij hebben opgenomen…
  3. Gastouderopvang is een professionele vorm van kinderopvang. Via de wet zijn er allerlei wetten en regels aan verbonden. Zo is er een maximum aantal kinderen dat opgevangen mag worden, heb je een diploma nodig en moet je een Verklaring omtrent Gedrag kunnen overleggen. De opvanglocatie moet ook aan bepaalde veiligheidseisen voldoen. Hierop wordt ook jaarlijks gecontroleerd door het invullen van de Risico Inventarisatie en … en een (ongeplande) controle vanuit de GGD. Dit betekend dat je als gastouder ook stagiaires mag begeleiden.
  4. Gastouderopvang is in principe kleinschalig en vind in een huiselijke omgeving plaats. Er mogen maximaal 6 kinderen aanwezig zijn in de opvang, afhankelijk van de leeftijd. Zo morgen er maximaal twee baby’s, vier kinderen onder de twee jaar en vijf kinderen onder de vier jaar aanwezig zijn. Het is ook mogelijk om een gastouder aan huis te laten komen. Dan moet je huis wel goedgekeurd worden door de GGD en zorgt er een ‘nanny’ voor de kinderen. De kosten hiervoor liggen vaak wel hoger.
  5. Twijfel je over gastouderopvang; vraag dan eens aan een gastouderbureau een paar adressen en maak een afspraak om langs te komen. Waarschijnlijk ben je welkom om gewoon eens een keer te zien hoe of wat. Er zijn ook gastouderbureaus die meerdere adressen doorgeven. Zo kan je kijken met welke gastouder jij de beste klik hebt. Het gaat tenslotte toch om de zorg voor je kind. Dan is het fijn als je die met een gerust hart ergens achterlaat als jij gaat werken.

Lees ook: 12 ergernissen van het kinderdagverblijf 

Dank je wel voor deze super tips lieve Linda van MamaLiefde!

Spread the love

4 gedachten over “5 dingen die je niet wist over gastouderopvang

  1. Leuk en handig artikel! Als in de toekomst opvang nodig is, ga ik zeker in de buurt kijken naar gastouderopvang. In de eerste zin ontbreekt denk het woord ‘goedkoper’: Over het algemeen is gastouderopvang dan een kinderdagverblijf.

  2. Gastouderopvang is huiselijker. Zie het als de tweede thuis van je kind. Een groot gezin.
    Wat betreft de regels rondom de betaling, verschilt dat per gastouder en afgesproken uren, getekende contracten. Een gastouder is een zelfstandige ondernemen en mag zelf eigen regels bepalen, binnen de grenzen.

Reacties zijn gesloten.