6 Belangrijke punten om aan te denken voor aankomende ouders

Yay! Het is zo ver. Je bent zwanger en het is tijd om te genieten van die roze en/of blauwe wolk voor het aankomende jaar. Maar er zijn nog wel een paar dingen waar je even aan moet denken.

 

•De verzekering.


Ik gooi meteen het ‘saaiste’ punt erin maar eigenlijk ook meteen één van de belangrijkste. Hoe zit het met je verzekering? De zorgverzekering, overlijdensrisicoverzekering (oftewel de ORV) of een aansprakelijkheidsverzekering? Allemaal verzekeringen waar je aan moet denken. En echt ook niet te laat. Want stel je nou voor dat het fout gaat tijdens de bevalling? Je kunt dan niet nog even een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Maar ook als de kostwinner iets overkomt wil je zeker weten dat in ieder geval de hypotheek betaald kan worden. Oftewel, je moet nu al naar het ergste geval in de toekomst kijken, terwijl je zo druk bezig bent met leven. Groot contrast. Wacht dus niet te lang met het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering.

 

•Bij wie blijft het kind?


Een heel lastig punt. Maar stel je voor dat jullie beide iets overkomt en de kleine op het kinderdagverblijf is. Waar gaat het kind dan naar toe? Zorg dat het wordt vastgelegd voor degene bij wie je wilt dat het kind komt.  Als je niet getrouwd bent, en je wilt dat het kind bij de partner blijft, dan moet je dit ook echt vastleggen. Hier is namelijk niets vanzelfsprekend.

 

•Het huis!


Waar woon je? Is dit hét moment om dan eindelijk een droomhuis te kopen (denk je ook hier weer aan bijkomstigheden als een OVR, lening, tijd?)? Of kun je beter wachten tot de baby geen baby meer is? Woon je in een leuke buurt? Hoe zit het met scholen, kinderdagverblijven etc. Kun je iets van een kamertje maken in het huidige huis? Of heb je de ruimte in je slaapkamer voor een wiegje?

 

•Over kinderdagverblijven gesproken.


Joh waarschijnlijk denk je, laat eerst die baby maar komen. Maar kinderdagverblijven hebben soms lange wachtlijsten. En die 6 weken na de bevalling zijn zo snel voorbij! Altijd handig om in ieder geval vast te gaan oriënteren.

 

•Hoe zit het met je budget?


Het kind komt er. Maar kun jij wel door blijven werken? Heeft je partner een baan waarmee hij het gezin kan onderhouden? Ook hier weer vervelende dingen waar je misschien even naar moet kijken. De banen liggen niet voor het oprapen, dus nu een wat strakker budget aanhouden kan geen kwaad.

 

•Het bevallingsplan.


Een bevallingsplan maak je samen met de verloskundige en jouw partner. Hier kom je erachter dat net als bij de naam uitzoeken, er echt nog verschillen zitten in hoe of wat je graag zou willen. Wel belangrijk om te weten is dat het jouw lijf is, en jij het laatste woord hebt. Nog belangrijker is dat je nooit garanties hebt op over hoe je het wel of niet zou willen.
Tip! De nieuwe serie Bevallen met Bobbi Eden op TLC! Dan kun je vast even meekijken wat je wel of juist helemaal niet zou willen.

Ik weet het. Er staat niet veel leuks op het lijstje. Je bent veel liever bezig met de kinderkamer, babykleertjes, de naam en babyshowers. Maar die zijn min of meer vanzelfsprekend. Dit zijn meer punten die in een roes vergeten kunnen worden, terwijl ze zo belangrijk zijn! Maar als je ze eenmaal afgewerkt hebt, kun je daarna zorgeloos genieten!

 

zwanger? Dan mag je dit echt niet overslaan!

Spread the love