Afvallen na zwangerschap: hoe pak je dat verstandig aan?

Het is niet ongewoon voor vrouwen om bij een zwangerschap 11 tot 16 kilo aan te komen. Daar verlies je na de bevalling ook meteen weer een deel van.

Maar het resterende zwangerschapsgewicht heeft meer tijd nodig om te verdwijnen. Ten eerste is dat het vocht dat je vasthoudt. Dit verdwijnt in de loop van de weken na de bevalling. Het resterende vet dat tijdens de zwangerschap opgebouwd is, verdwijnt echter niet vanzelf. Hoe kun je op een verstandige manier afvallen na je zwangerschap?

Verstandig eten

Het is reëel om een halve kilo per week af te vallen na je zwangerschap. Sneller is niet gezond. Je moet ook niet meteen na de bevalling beginnen met diëten, omdat je lichaam nog tijd nodig heeft om zich te herstellen. Wanneer je zo’n zes weken na de bevalling voor de nacontrole naar de verloskundige gaat, kun je bespreken of je klaar bent om te gaan afvallen. Daarbij moet je rekening houden met het feit dat je borstvoeding moet kunnen blijven geven. Eet daarom maximaal 500 kcal minder op een dag. Haal gezonde snacks (zoals snackgroente of rijstwafels) in huis. Eet wel op vaste tijdstippen, om het schommelen van je bloedsuikerspiegel te voorkomen en de behoefte om te snacken te verminderen. Wanneer je een gezonde maaltijd kookt, maar dan extra veel om wat te kunnen invriezen. Zo heb je ook als je geen tijd hebt om te koken een gezonde maaltijd bij de hand.

Sporten na zwangerschap

Bewegen is natuurlijk ook van belang bij het afvallen, maar geeft je lichaam wel een week of zes om te herstellen (acht in het geval van een keizersnede) van de bevalling. Wil je gaan hardlopen, balsporten of atletiek doen? Dan kun je het beste nog wat langer wachten. Omdat je bekkenbodem en buikspieren tijd nodig hebben om te herstellen, is het van belang dat je het sporten rustig opbouwt. Dat gaat echter hand in hand met het feit dat je opnieuw conditie moet opbouwen. Geef borstvoeding of kolf voordat je sporten, want niet alleen kan sporten voor stuwing zorgen, je draagt als je dit voor het soorten doet ook simpelweg minder last mee tijdens het sporten. 

Saxenda

Lukt het desalniettemin niet om die overtollige kilo’s kwijt te rijken? Dan kun je nog met de huisarts overleggen of je het middel Saxenda mag gaan gebruiken. Saxenda is een geneesmiddel dat gebruikt wordt voor gewichtsverlies. Het werkt op basis van de werkzame stof liraglutide, die vergelijkbaar is met een natuurlijk hormoon dat de darmen produceren na een maaltijd. Deze stof geeft een signaal aan de receptoren in de hersenen die je eetlust regelen en zorgt ervoor dat je je voldaan voelt. Zo kun je er dus voor zorgen dat je met minder eten genoegen kunt nemen. Saxenda wordt enkel gebruikt als aanvulling op een dieet en een door een arts voorgeschreven programma voor lichaamsbeweging.

Val dus af met beleid na je zwangerschap. Je lichaam heeft al veel te leiden gehad en moet ook de tijd krijgen om te kunnen herstellen.

 

Spread the love