De baby dragen | Over draagzakken en draagdoeken

Een baby dragen of liever de kinderwagen?

Of toch allebei? Zelf deed ik beide. Ook had ik en een draagdoek en een draagzak. Als je op Facebook een rondje groepen doet kom je moeders tegen van het kaliber borstvoeding vs flesvoeding oorlog. Overslaan dus. Met deze tips zijn ze ook niet meer nodig. 

Mijn ervaring met baby dragen

Ik had bij Keira een soort van hangmat die je om je schouder wierp en daar lag ze dan in als een soort coconnetje. Ook had ik een Björn Borg draagzak, die vond haar vader vooral heel fijn dragen. Maar het meest had ik toch een draagdoek. Op Ibiza is een kinderwagen gewoon niet heel functioneel met al dat zand. Ik gebruikte die dus ook weinig als ik daar was. In Nederland had ik wel bijna altijd een kinderwagen, omdat mensen hier altijd haast hebben ga je vanzelf sneller. Met een draagdoek ga je toch wat langzamer. 

Met Miya woonde ik inmiddels in Ede, en hoewel mijn man liever de kinderwagen had, droeg ik Miya bijna overal heen in een stretch draagdoek. Ik vond het zo genieten dat lijfje dicht tegen mij aan, het zorgde er zeker weten voor dat wij beter zijn gehecht aan elkaar. Ik had de postnatale depressie, maar juist dat meisje zo dicht bij mijn hart de hele dag zorgde ervoor dat ik alleen met haar bezig was en minder met mijzelf. Eigenlijk droeg ik haar totdat ze kon lopen, daarna liep ze gewoon of af en toe als ze moe was op mijn heup met een doek erom heen. Ze houd nog steeds van getild worden, dicht tegen mij aan!

Laatst kreeg ik de Stokke® MyCarrier™ Buik- en rugdrager, die ik echt had willen hebben voor mijn kinderen. Maar uiteraard zal Jamey er waarschijnlijk flink gebruik van maken met de kleine Noé.

Over de Stokke® MyCarrier™ Buik- en rugdrager:

Eersteklas ergonomie en instelbaarheid voor het beste draagcomfort.

 • De verstelbaarheid zorgen voor een perfecte pasvorm voor jou en je baby.

 • Ergonomisch ontwerp met meerdere draagposities.

 • Erkend door het Internationale Instituut voor Heup Dysplasie; als een draagzak met een gezonde ondersteuning van de heupen.

 • Veilige en functionele materialen: katoen en ventilerend mesh.

 • Goedgekeurd volgens Öko-Tex® Standaard 100.

  Misschien ook wel handig om te weten dat het echt zacht materiaal is, en mee vormt met de baby. Er zit geen verharding in zeg maar.

  Stokke

 

Ervaringen van moeders met baby dragen

 • Hoe gebruik je een draagdoek?
 • Voor kleine babies vond ik rekbare doek fijn ik had bykay, vanaf 4mnd geweven doek van artipoppe had ik, vanaf erg bewegelijk een draagzak. Favoriete merk qua draagzak Manduca en voor een peuter drager die van Tula. Lang geleden eens een Blog geschreven
 • Bij blabloom en bij Kraamvogel organiseren ze soms workshops
 • Ergonomische draagzak of doek gebruiken. Een geweven doek is wat moeilijker knopen als rekbaar, maar is veel langer fijn om te gebruiken. Overweeg een consult om goed te leren hoe je knoopt. Probeer verschillende draagzakken uit voordat je er een koopt, het was voor ons echt zoeken welke we fijn vonden. Ga rugdragen als je kindje te zwaar wordt op je buik. Uhm, ik kan nog wel even doorgaan. Www.maaikeschrijftop.nl
 • Inderdaad een ergonomische draagzak/doek gebruiken.. Dit houdt in dat de beentjes van de kleine in ‘kikkerstand’ hangen (de knietjes boven de heupen) veel winkels verkopen draagzakken als ergonomisch maar dat woord wordt te pas en te onpas gebruikt.. Inderdaad een consult aanvragen is verstandig.
 • Bij pasgeboren vind ik een doek fijner. Zelf meeste schik met babylonia doek gehad. Vond bykay iets te rekbaar qua doek. Later een draagzak. Zelf veel plezier gehad van de bykay ssc deluxe.  www.mamaminke.nl
 • Artipoppe kwam recent met een draagzak die maar liefst €7400,00 kost. Dragen hoeft gelukkig helemaal niet zo duur te zijn.
 • Bij ergonomisch dragen > vooral goedbedoeld advies 
  De coral mesh carrier van Stokke heeft ook een matching kinderwagen 💙

   

   

 • Wat je niet kunt weten vooraf, maar wel even om moet denken

 • Bij ergonomisch baby dragen vergeten mensen vaak dat wat leuk lijkt voor een kindje, dat niet zo altijd is. Face forward lijkt fantastisch, vooral als je kindje alles mee wil krijgen. Toch hang je dan altijd (bij de ene zak meer dan de andere) in je kruis en dat voor langere tijd. Compromis: rug of heup, rondkijken kan, maar hoeft niet. Prikkels teveel? Moe? Lekker tegen mama aankruipen 🎀 Het valt met je hoofd naar voren niet zo fijn in slaap qua nek lijkt me. In de doek zoals ik zei, heeft je kindje een keuze
 • Qua wat je nét moet weten: het nekrolletje voor steun had ik nog nooit van gehoord, dank zij ML haar gastblog met eerste tips wel  Ook dat er maar 1 laagje over de rug van een newborn mag bij een geweven doek was een fijne om te weten…
 • Een draagdoek vond ik erg fijn dragen…al moest ik wel even wennen aan al die knopen. Een ring-sling vond ik prettig om in de luiertas mee te hebben, zodat ik altijd een snelle drager paraat had wanneer we onderweg waren. Later wou ze nog wel telkens op mijn buik gedragen worden, maar draaide zich telkens helemaal om met haar bovenlijfje…ben toen overgestapt van draagdoek naar draagzak. Ik heb best lang research gedaan naar wat voor ons de beste was. We zijn op de Ergobaby uitgekomen. Geen dag spijt van gehad, wat een fijn ding…voor ons allebei.Ik heb (nog) geen blog geschreven over de draagdoek of draagzak, maar ik heb wel een blog over hoe je zelf een draagdoek en ring-sling kunt maken

Tip! Lees hier over dragen met een ringsling.

 • Ruim vijf jaar geleden ben ik begonnen met dragen bij mijn oudste. In de loop der jaren zijn daar heel veel dragers bijgekomen, ben ik dragers gaan verhuren, en draagconsulent geworden. Ik schrijf op mijn website veel over het dragen van kinderen op vakantie (o.a. bergwandelen, dragen in het vliegtuig, dragers en doeken voor tropische temperaturen). Dit is een overzichtsblog
 • Oh de allerbelangrijste tip: ga passen! Een draagzak is net als een paar schoenen of jeans, wat de één fijn vindt past voor een ander juist totaal niet. Je kunt een pasconsult doen bij een draagconsulent, of dragers passen bij een goede draagwinkel. Bij algemene babywinkels als Prenatal en Babypark is de keuze in ergonomische dragers helaas nog beperkt en vooral de kennis echt onvoldoende.
 • Ik heb heel veel draagzaken zelf getest. En dit zijn mijn ervaringen en tips 

Draagkaarten

Mijn lieve vriendin Mary Lou kwam met een mega cool concept van draagkaarten. Voor elke draag situatie wel een kaart. Net als de hoogtepunt kaarten bij baby’s zeg maar. Super leuk!

 

Heb jij ook je kindje gedragen, of ben je van plan het te doen?

Spread the love

11 gedachten over “De baby dragen | Over draagzakken en draagdoeken

 1. Als ik ooit kinderen krijg wil ik zeker gaan dragen. Vind het een mooie manier om je kindje zo dichtbij je te hebben.

 2. Ik gebruikte altijd een Babybundler en een Babybjörn. Het fijnst zijn de doeken waarbij het gewicht over twee schouders is verdeeld vind ik.

 3. Ik gebruik de stokke my carrier regelmatig. Vooral als ze niet tot rust wil komen en ik echt even wat dingen moet doen.

 4. Wat leuk die draagkaarten !
  Ik draag regelmatig met een drager van kokadi en een drager die ik van een draagdoek heb laten maken. Helaas wordt het dragen hier wel minder.

 5. Zon draagzak of draagdoek ziet er altijd zo gezellig uit, maar ik kon het gewoon niet zo goed. Heel de tijd mijn kindjes tegen me aan, dan miste ik echt mijn vrijheid in het bewegen.

 6. Mijn eerste dochter vond het in een draagzak helemaal niets en daarom bij ik er met de tweede ook niet aan begonnen.

Reacties zijn gesloten.