Veilig barbecueën met het gezin, doe je zo!

Het zonnetje staat hoog aan de hemel, er is geen wolk te zien in de lucht. Het is tijd voor een zomerse barbecue! Dat wordt genieten met het hele gezin, zolang je maar rekening houdt met de veiligheid van alle gezinsleden. Een ongeluk zit in een klein hoekje, bij een geïmproviseerd tuinrestaurant moet je goed opletten. Met deze 8 tips kun je veilig barbecueën met het hele gezin!

 

1. Let op met de rookmelder!

Waar rook is, is vuur… Toch is dat bij een barbecue niet het geval. De kooltjes gloeien maar er hoort geen vuur te zijn. Het is aan te bevelen om deuren en ramen zoveel mogelijk dicht te laten, tenzij je wilt dat de gordijnen naar rook gaan ruiken. Ook met rookmelders moet je opletten, zelfs de beste rookmelder kun je stuk maken met rook van de barbecue. De detectie in een rookmelder is namelijk zeer gevoelig, en heeft een beperkte levensduur. Van vijf jaar tot tien jaar afhankelijk van het merk en model. Na verloop van tijd zal de nauwkeurigheid afnemen, door vieze rook van de barbecue versnel je dit proces. Let dus op met rookmelders, die kunnen ooit je leven redden! Op zoek naar de beste rookmelder? Kies dan een slimme melder die je kunt koppelen aan smart home verlichting en rolgordijnen voor extra veiligheid in een noodgeval.

 

2. Houd kinderen (en huisdieren) uit de buurt van de barbecue

Afhankelijk van de leeftijd kun je kinderen gewoon zeggen dat ze weg moeten blijven bij de barbecue. Wanneer dit niet het geval is moet je een ‘safe zone’ afbakenen. Bepaal duidelijk waar de kinderen mogen spelen en waar niet. Let ook op met (voet)ballen en andere projectielen. Blijf altijd goed kijken of er (kleine) kinderen in de buurt zijn, laat de bewaking niet alleen over aan de chef achter de barbecue. Soms moet je de kinderen even binnen laten wachten om gevaarlijke situaties te voorkomen.

 

3. Laat kinderen ook ‘koken’

Jonge kinderen vinden een smeulende BBQ reuze interessant, en beseffen niet hoe gevaarlijk die hoge temperaturen kunnen zijn. Betrek ze bij andere culinaire zaken zoals stokbrood en salade serveren, laat ze hun eigen bordje vullen met garnituur of zet ze aan de ‘bar’ om ranja en fris te schenken. Zo maken ze onderdeel uit van het team zonder in de buurt te komen van de hete barbecue.

 

4. Zet een emmer met zand neer, niet met water

Een verantwoorde grillmeester zorgt voor een veilige setting. Dat betekent een blusmiddel om bij gevaarlijke situaties direct in te grijpen. Een brandblusser in de buurt houden is zeker verstandig, al duurt het vaak even voordat ze klaar zijn om te gebruiken vanwege de veiligheidsvoorzieningen. Een blusdeken is een goed alternatief. Een emmer water is absoluut niet de bedoeling! Koud water op hete kolen geeft een explosie van hete waterdamp wat gevaarlijk is voor alle omstanders. Een emmer met zand is veel beter, dat zal het vuur direct doven. Een beetje vochtig zand mag wel, dan gaat het niet stuiven.

 

5. Let ook op met keukengerei

Niet alleen dat hete rooster brengt risico’s met zich meer, keukengerei kan ook gevaarlijk zijn. Laat messen, prikkers en vleesvorken niet slingeren, houd ze buiten het bereik van jonge kinderen. Zorg dat alle instrumenten bij elkaar blijven, net alsof je met een operatie bezig bent. Dat betekent ook tellen hoeveel instrumenten je hebt liggen, zorg dat alle volwassenen in het gezin precies weten wat er gebruikt wordt en waar het zich bevindt.

 

6. Houd de temperatuur van rauw vlees in de gaten

Rauw vlees kan heel gevaarlijk zijn. Voor een ongeduldig gezelschap zou je voorgegaarde producten kunnen gebruiken, dan voorkom je stukken vlees die niet geheel doorgegaard zijn. Een vleesthermometer is ideaal, die zijn er van eenvoudig en goedkoop tot aan luxe elektronische vleesthermometers die je draadloos met een app kunt uitlezen. Grill niet direct uit de vriezer maar vanuit de koelkast, zo is de kern niet te koud.

 

7. Beveiligingscamera buiten voor meer zicht op de situatie

Er moet altijd een volwassene buiten blijven, binnen kunnen andere gezinsleden wel een oogje in het zeil houden met een slimme beveiliging camera uit de webshop van Somfy. Daarbij is een draadloos camerasysteem ideaal, je kunt de beelden van de beveiligingscamera buiten direct bekijken op je smartphone. Een tablet in de keuken is ook een uitkomst, zo kun je binnen de lekkernijen voorbereiden met zicht op de tuin.

 

8. Insmeren is niet alleen om vlees te marineren

Als laatste moet je niet vergeten dat er nog een hete vuurbal boven je hoofd hangt. Zorg dat het hele gezin van top tot teen ingesmeerd is met een hoge factor zonnebrand. Wist je dat er speciale UV-werende kleding bestaat? Schadelijke UV-stralen kunnen namelijk door normale kleding heen komen.

 

Met deze tips kun je heerlijk én veilig gaan barbecueën met het hele gezin. Dat wordt smakelijk genieten!

Spread the love