Thuis of in het ziekenhuis bevallen?

Voor mij was deze keuze snel gemaakt. Ik hecht er veel waarde aan om op een plek te zijn waar medisch personeel snel aanwezig kan zijn op het moment dat er complicaties optreden. Dit was ook met het oog op het feit dat mijn zwangerschap niet helemaal vlekkeloos is verlopen. Al vanaf het begin had ik veel klachten en aan het eind was ik erg veel aangekomen en had ik last van bekkeninstabiliteit.

 

Bij de verloskundige kon ik op het formulier al snel een dikke vink zetten bij ‘in het ziekenhuis bevallen’. Dit gaf mij en ook mijn partner een geruststellende gedachte.

Eigen vertrouwde omgeving


Een vriendin van mij was er heilig van overtuigd dat ze thuis moest bevallen. Ze vond een ziekenhuis onpersoonlijk en wilde het liefst in een eigen vertrouwde omgeving haar kindje op de wereld zetten.

 

Voor- en nadelen: thuis bevallen


Voordelen van een thuisbevalling is dat je helemaal jezelf kunt zijn. Je hoeft je nergens ongemakkelijk over te voelen en je bent alleen maar zichtbaar en hoorbaar voor de mensen die je zelf bij je bevalling wilt hebben. Na de bevalling kun je ook in je eigen vertrouwde omgeving douchen en eten. Ook je baby komt direct in zijn/haar ‘thuisomgeving’. Een groot nadeel van een thuisbevalling vind ik persoonlijk dat als het thuis niet goed blijkt te zijn, dat je alsnog naar het ziekenhuis moet. Dit houdt in dat je de auto in moet met je weeën.

 

Voor- en nadelen: in het ziekenhuis


Een groot voordeel om in het ziekenhuis te bevallen vind ik persoonlijk dat je omringd bent met medische specialisten. De juiste apparatuur is beschikbaar en er zijn mogelijkheden voor pijnbestrijding. Een nadeel is dat je veel mensen om je heen hebt die je niet kent, hierdoor kan het zijn dat jij je ongemakkelijk voelt.

Zo zie je maar dat deze keuze heel persoonlijk is. Er is geen goed of fout. Het gaat erom dat jij een keuze maakt waar jij je goed bij voelt. Ben jij in het ziekenhuis of thuis bevallen?

foto van zwangere vrouw is van Shutterstock

Spread the love