De voor- en nadelen van borstvoeding

Als je bent bevallen, komt je borstvoeding op gang. Veel moeders twijfelen nog of ze borstvoeding moeten geven of niet. Ik informeer je hier graag over. Waarom zou je het geven en wat zijn de voor- en nadelen?

Waarom borstvoeding?


Het is de beste voeding voor je baby. Moedermelk bevat namelijk de juiste hoeveelheid voedingsstoffen en bevat daarnaast ook allerlei antistoffen die je baby allemaal nodig heeft. In moedermelk zitten de juiste hoeveelheden eiwitten, vitaminen, ijzer en mineralen die je baby nodig heeft om goed te groeien en zich juist te ontwikkelen. Let op: Dit is natuurlijk alleen als jij als moeder gezond leeft! Gebruik je veel drank, drugs, rook je, of eet je echt heel slecht, dan moet je geen borstvoeding geven.

Flesvoeding is ook gewoon een hele goede optie wanneer borstvoeding niet kan, of je niet wilt. We hebben al lang gezien dat een kindje op flesvoeding het vaak net zo goed doet, en de verschillen zijn echt nog maar heel klein. Voordelen borstvoeding

Aan het geven van borstvoeding zitten meerdere voordelen. Ik noem hier graag enkele voordelen waar jij en je baby van zullen profiteren.
– Moedermelk heeft altijd de juiste temperatuur
– Moedermelk zorgt ervoor dat de hersenen zich goed kunnen ontwikkelen.
– De baby zal minder vaak last hebben van middenoorontstekingen
– Je baby zal minder vaak last hebben van luchtweginfecties
– Een baby heeft minder kans om allergieën of jeugddiabetes te ontwikkelen
– De melk raakt niet op, en je hoeft het niet te kopen

Daarnaast zitten er ook emotionele voordelen aan het geven van borstvoeding. De emotionele band tussen moeder en baby wordt door borstvoeding versterkt.

 

Er zitten natuurlijk ook nadelen aan

Het geven van borstvoeding is niet voor iedereen even gemakkelijk. Je moet het namelijk leren. Veel moeders haken op dit moment af, ze hebben lekkende borsten en voelen zich niet goed in hun vel. Ik noem hier nog enkele andere nadelen van borstvoeding

 •  Als je baby gewend is aan borstvoeding, kan het zijn dat hij niet meer uit een flesje wilt drinken
 • Je baby heeft een grotere kans op spruw
 • Je niet meer alle medicijnen. Sommige medicijnen zijn namelijk niet goed voor het kind
 • Je kunt niet zomaar stoppen, dit zal rustig afgebouwd moeten worden ivm krampjes
 • Nare blikken van rare mensen die borstvoeding onnatuurlijk vinden
 • Kolven voelt erg onnatuurlijk, en op je werk zit je al snel op de wc je borsten te legen bij gebrek aan een betere ruimte.
 • De baby is alleen afhankelijk van jou. Niemand anders kan de baby voeden en dat kan heel heftig zijn na bijvoorbeeld een zware bevalling, of als je een postnatale depressie hebt. zilverkapjes bij borstvoeding

Pijnlijke tepels

Bij borstvoeding staan je borsten een lange periode onder druk. Door het sabbelen kunnen vooral je tepels het flink te verduren krijgen. Je hebt daarvoor bepaalde zalfjes als Medela Purelan die de boel flink verzachten, en ook kans op spruw verminderen.

Je hebt ook zilverkapjes. Hier hoorde ik pas sinds kort over, en ze zijn echt innovatief, duurzaam en natuurlijk.  De zilverkapjes zijn echt kleine tepels die je over je tepels doet, in je bh.

Zilver staat van oudsher bekend als een zeer effectief antibioticum, en dat het verzachtend en helend werkt. Zelfs bij het vochtige en antiseptische klimaat bij de tepel. Het kan de oplossing zijn bij tepelkloven, spruw, pijnlijke tepels, herpesuitslag en dergelijke. Ook fijn vlak voor de menstruatie als je tepels in de fik staan.

Volg je hart


Zoals je kunt lezen zijn er verschillende voor- en nadelen te noemen. Op dit gebied is het erg belangrijk dat jij vertrouwt op je gevoel. Als je graag borstvoeding wilt geven, moet je dit ook zeker proberen. Je moet je niet laten afschrikken door alle nadelen, er zijn namelijk ook veel hulpmiddelen zoals een voedingsbh en de zilverkapjes. Misschien gaat het bij jou wel heel erg goed! Vertrouw op je gevoel en doe wat jij denkt dat het beste is voor jou en je baby.

 

Heb jij borst- of flesvoeding gegeven aan je kind?

Foto is van Shutterstock

Spread the love

9 gedachten over “De voor- en nadelen van borstvoeding

 1. Ik geef aan mijn zoontje van 2 jaar borstvoeding op verzoek. En heb het eigenlijk altijd handig gevonden. Altijd dichtbij en op de juiste temperatuur, maar ook duidelijk meer dan alleen maar voeding.

 2. Mijn kinderen hebben allebei borstvoeding gekregen. De oudste 22 maanden, de jongste 10 maanden.

 3. Ik heb bij beide borstvoeding gegeven, al had ik het bij de eerste wel bijna opgegeven. Dat ging zo moeizaam en stressvol. Ik kwam al snel tot de conclusie dat een relaxte moeder veel belangrijker is dan perse borstvoeding willen geven. Toen kwam de lactatiekundige met nog een laatste tip en lukte het wel. Ik heb het daarna 3 maanden volgehouden, met tepelhoedje

 4. Ik hoor echt van veel kindjes die beginnen met flesvoeding dat ze problemen krijgen, niet tegen de melk kunnen, allergische reacties krijgen. In principe vind ik dat iedereen moet doen waar ze zich goed bij voelt, maar onthoud gewoon dat geen enkel kind ooit allergisch reageert op borstvoeding omdat het wordt gemaakt op maat van de baby!

 5. Ik heb beide kinderen gecombineerd gegeven. De oudste wende met 6 weken al aan de flessen en flesvoeding en heeft maar 4 maanden borstvoeding gehad. Daarna was hij te ongeduldig en ik vond het verschrikkelijk. Ik had gewoon niet genoeg. De jongste combineerde ik vanaf een maand of twee, en die kreeg niet meer vanaf 9 maanden toen hij begon te bijten (au).

  Ik vond het fijn om te kunnen geven, maar ik was ook blij toen het klaar was.

 6. Ik wist vroeger zeker dat ik borstvoeding wilde geven. Toen het eenmaal zo ver was, ging het helaas niet zoals verwacht. Een gigantische teleurstelling.

 7. Grootste voordeel, altijd beschikbaar (geen magnetron etc nodig) Grootste nadeel, altijd mama nodig :p

 8. Ik heb absoluut borstvoeding gegeven, helaas korter als ik wilde door omstandigheden. Maar ik mis een voordeel van hechting bij je voordelen, dat is wel nog makkelijker. Kolven op een wc als kolfplek is trouwens absoluut niet nodig, wettelijk is een goede kolfplek verplicht.

Reacties zijn gesloten.