Cosmetische procedures tijdens zwangerschap, kan dat?

Cosmetische ingrepen zijn tegenwoordig aan de orde van de dag. Wie geen rimpels wil, of meer volume op de jukbeenderen, kan daar eenvoudig een behandeling met botox of fillers voor nemen. Maar hoe zit dat eigenlijk als je zwanger bent? In dit artikel vertellen we je daar alles over.

Botox als je zwanger wilt worden

Tijdens de zwangerschap wordt botox afgeraden. Als je dus zwanger wilt worden is het raadzaam de botox behandelingen te gaan staken. Wij adviseren om niet binnen 3 weken na de laatste botox behandeling zwanger te raken.

Ben je van plan om met botox te beginnen, wacht daar dan mee tot na de zwangerschap en ook nadat je gestopt bent met borstvoeding. Zo weet je zeker dat jouw kindje er niets van meekrijgt.

De gevaren van botox tijdens zwangerschap

Tijdens de zwangerschap verandert je lichaam. Niet alleen uiterlijk, maar je hebt ook:

Meer bloed;
Meer rode bloedcellen;
Een snellere stofwisseling;
Een verhoogde melanineproductie;
Langer tijd nodig om te genezen.

Deze factoren kunnen mogelijk bijdragen aan een verhoogd risico. Er is helaas nog onvoldoende wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het gebruik van botox tijdens de zwangerschap. Daarom worden er tijdens zwangerschap en borstvoeding geen botox- en fillerbehandelingen gegeven om onnodig risico te vermijden.

Help! Ik was zwanger tijdens mijn laatste botox behandeling

Het kan voorkomen dat je tijdens je laatste botox behandeling zwanger was zonder dat je het wist. Geen paniek. Er zijn geen aanwijzingen dat dit kwaad kan voor je ongeboren kind.

Onderzoek op dieren wijst uit dat er ten minste 16 eenheden per kg lichaamsgewicht aan botox gebruikt moeten zijn om een risico voor het ongeboren kind te zijn. Voor een gemiddelde botox behandeling worden ongeveer 40 eenheden botox gebruikt.

Een rekenvoorbeeld:

Iemand van 60 kg zou dus behandeld moeten zijn met: 16 x 60 = 960 eenheden botox om het ongeboren kindje in gevaar te brengen.

Een dergelijke hoeveelheid botox wordt natuurlijk nooit in één behandeling gebruikt. Je kunt er dus rustig van uitgaan dat er niets aan de hand is. Weet je wel dat je zwanger bent, dan is voorzichtigheid dus geboden, om alles uit te sluiten.

Wanneer kan ik weer een afspraak maken voor een botox behandeling?

Ja, als je gewend bent om regelmatig de rimpeltjes in je gezicht even bij te laten werken, lijkt het misschien lang om te wachten tot je lichaam weer hersteld is. Je bent gemiddeld toch wel een jaar kwijt voordat het zover is. Tenzij je langer borstvoeding blijft geven, dan duurt het nog iets langer. Maar die wolk van een baby is natuurlijk veel belangrijker dan een rimpeltje meer of minder.

Kortom, na de geboorte van je kindje kan het nog wel 3 maanden duren voordat je weer een afspraak voor een botox behandeling kunt maken. Omdat elke vrouw uniek is, verschilt het per persoon wat het effect van de zwangerschap op de huid is geweest is. Daarom is het wel noodzakelijk om voorafgaand aan de behandeling eerst een persoonlijk consult bij een ervaren cosmetisch arts aan te vragen.

Botox na je zwangerschap

Veel vrouwen schrikken er een beetje van als ze na de zwangerschap weer in de spiegel kijken. Die dikke buik is voor het grootste gedeelte verdwenen, al heeft ie in de meeste gevallen nog wel wat buikspieroefeningen nodig.

Het extra vocht wat de meesten tijdens de zwangerschap vasthouden is ook verdwenen. In veel gevallen laat dat in het gezicht zijn sporen na met als gevolg dat je rimpeltjes in je gezicht hebt die je eerst niet had. Een botox behandeling maakt daar snel korte metten mee.

Gratis advies

Ben je zwanger geweest en herken jij jezelf hierin? Maak dan geheel vrijblijvend een afspraak met een ervaren cosmetisch arts. Hij kan je precies vertellen of het al veilig is om een botox behandeling te nemen en ook wat je ervan kunt verwachten.

Spread the love