Making a decision to have a child–it’s momentous. It is to decide forever to have your heart go walking around outside your body.

De juiste opvang voor je kind ? We zetten ze op een rij.

De juiste opvang voor je kind ? We zetten ze op een rij.

Je wilt natuurlijk als ouder de beste opvang voor je kind. Je vertrouwt tenslotte je kostbaarste bezit toe aan een ander, dus de plaatselijke drugsdealer vragen om even een uurtje op te letten is verre van verstandig. Maar wat is nu wel een goede  opvang ? Laten we ze even onder de loep nemen.

 


De peuterspeelzaalAls de kleinste de leeftijd van 2,5 jaar heeft bereikt dan mag hij naar de peuterspeelzaal. Hier kan hij zich voorbereiden op de basisschool en socializen met leeftijdsgenootjes. Een bijkomend voordeel is dat jouw huis niet meer de hele dag doordrenkt is met snot, kwijl, vingerverf en tot moes gekauwde biscuitjes. Even tijd om weer vrouw te zijn in plaats van mama. De peuterspeelzaal is ideaal voor de sociale ontwikkeling van je kind, al doet zijn intens verdrietige gehuil en die waterige ‘waarom verlaat je mij’ oogjes anders vermoeden bij de eerste keren afzetten.

Het kinderdagverblijfOuders moeten nu eenmaal werken om geld te genereren voor hun nestje met hongerige vogeltjes. Het overgrote deel van werkende ouders brengen hun kroost naar de opvang, zoals een kinderdagverblijf. Er bestaan talloze kinderdagverblijven, wees selectief en ga niet voor de eerste de beste. Een goede opvang heeft genoeg faciliteiten om ervoor te zorgen dat het jouw kindje aan niets ontbreekt, inclusief een powernapje en powerhapje. Je stelt in een contract op wanneer jouw kind daar verblijft, dus ook wanneer jij een dagje vrij bent kan je dan even je handen vrij hebben voor een leuke dag met vriendinnen. Een nadeel is dat er vaak weinig flexibiliteit is en jouw kleintje te maken krijgt met meerdere ‘grote mensen’ die hem of haar verzorgen.

Een gastouderVeel kleinschaliger en persoonlijker dan de eerstgenoemde twee vormen van opvang is een gastouder. Het is als ouder fijn om te weten dat jouw kindje elke dag bij een vertrouwd gezicht terecht kan, en in een huiselijke omgeving kan spelen en verzorgd kan worden. Een gastouder is vaak ook een stuk flexibeler als het gaat om het indelen van dagen of dagdelen, tevens betaal je alleen per opgevangen uur.
De huizen van gastouders worden gecontroleerd op veiligheid en hygiëne door de GGD en ook de gastouder zelf dient te beschikken over verschillende opleidingen en trainingen om kinderen te mogen opvangen. Dus ook een goede en professionele vorm van kinderopvang !

 

Ouders, vrienden, familie

Heb je een fijn netwerk, dan kun je een kind natuurlijk vertrouwen bij vrienden of familie. Helaas is dat niet bij iedereen mogelijk, maar als het kan is het ook super voor de binding met oma en opa bijvoorbeeld. Of die leuke tante die later met ze naar een feestje kan.1 thought on “De juiste opvang voor je kind ? We zetten ze op een rij.”

Wat denk jij?