De opvang onder de loep; wat vraag je en welke kies je?

Je wilt natuurlijk als ouder de beste opvang voor je kind. Je vertrouwt tenslotte je kostbaarste bezit toe aan een ander, dus de plaatselijke drugsdealer vragen om even een uurtje op te letten is verre van verstandig. Maar wat is nu wel een goede  opvang ? Laten we ze even onder de loep nemen.

De peuterspeelzaal

Als de kleinste de leeftijd van 2,5 jaar heeft bereikt dan mag hij naar de peuterspeelzaal. Hier kan hij zich voorbereiden op de basisschool en socializen met leeftijdsgenootjes. Een bijkomend voordeel is dat jouw huis niet meer de hele dag doordrenkt is met snot, kwijl, vingerverf en tot moes gekauwde biscuitjes. Even tijd om weer vrouw te zijn in plaats van mama. De peuterspeelzaal is ideaal voor de sociale ontwikkeling van je kind, al doet zijn intens verdrietige gehuil en die waterige ‘waarom verlaat je mij’ oogjes anders vermoeden bij de eerste keren afzetten.

Het kinderdagverblijf

Ouders moeten nu eenmaal werken om geld te genereren voor hun nestje met hongerige vogeltjes. Het overgrote deel van werkende ouders brengen hun kroost naar de opvang, zoals een kinderdagverblijf. Er bestaan talloze kinderdagverblijven, wees selectief en ga niet voor de eerste de beste. Een goede opvang heeft genoeg faciliteiten om ervoor te zorgen dat het jouw kindje aan niets ontbreekt, inclusief een powernapje en powerhapje. Je stelt in een contract op wanneer jouw kind daar verblijft, dus ook wanneer jij een dagje vrij bent kan je dan even je handen vrij hebben voor een leuke dag met vriendinnen. Een nadeel is dat er vaak weinig flexibiliteit is en jouw kleintje te maken krijgt met meerdere ‘grote mensen’ die hem of haar verzorgen.

Een gastouder

Veel kleinschaliger en persoonlijker dan de eerstgenoemde twee vormen van opvang is een gastouder. Het is als ouder fijn om te weten dat jouw kindje elke dag bij een vertrouwd gezicht terecht kan, en in een huiselijke omgeving kan spelen en verzorgd kan worden. Een gastouder is vaak ook een stuk flexibeler als het gaat om het indelen van dagen of dagdelen, tevens betaal je alleen per opgevangen uur.
De huizen van gastouders worden gecontroleerd op veiligheid en hygiëne door de GGD en ook de gastouder zelf dient te beschikken over verschillende opleidingen en trainingen om kinderen te mogen opvangen. Dus ook een goede en professionele vorm van kinderopvang !

 

Ouders, vrienden, familie

Heb je een fijn netwerk, dan kun je een kind natuurlijk vertrouwen bij vrienden of familie. Helaas is dat niet bij iedereen mogelijk, maar als het kan is het ook super voor de binding met oma en opa bijvoorbeeld. Of die leuke tante die later met ze naar een feestje kan.-+

Checklist: Wat geef je mee voor je kindje?

  1. Zijn ze nog onzindelijk geef dan genoeg luiers mee voor de dag.
  2. Billendoekjes. Gebruik je zelf herbruikbare billendoekjes, dan kun je er even over nadenken of je dit ook mee wilt geven aan de opvang (je krijgt dan een zakje vol vieze billendoekjes terug), of dat je op de opvang liever wegwerpdoekjes gebruikt. Ditzelfde gaat eigenlijk ook op voor wasbare luiers.
  3. Schoon setje met kleertjes. Ikzelf gaf in het begin voor lekkere makkelijke kleding mee, ze liggen er toch maar de hele dag. Dan op de peuterspeelzaal deed ik vaak wat sportiefs, vooral Miya was/is dol op lekker losse trainingsbroekjes.
  4. Eventueel de papfles. Je kunt in dit geval beter te veel dan te weinig geven.
  5. Een speentje (als hij die heeft)
  6. Een favoriete knuffel
  7. Uiteraard gaat alles in een lief klein rug tasje. Bijvoorbeeld de PacaPod (tasje van de foto). Deze compleet geïsoleerde binnentas kan in de PacaPod tassen gebruikt worden als uitneembare binnentas voor flessen en voeding. De pod kan dus ook als rugzak gebruikt worden. Hij is lekker klein voor de kleintjes, dus ook leuk om gewoon mee te nemen een dagje naar de speeltuin. In de tas zit een geïsoleerde flessenhouder, zo houd je drankjes dus apart van de rest en nog een beetje op temperatuur.

Checklist: dit vind ik belangrijk om te weten

  1. Is het schoon
  2. Hoe zijn ze met de corona regels
  3. Hoeveel begeleiders op een groep
  4. Hoeveel kinderen op een groep
  5. Wat doen ze op een dag
  6. Wat krijgen ze te eten en drinken
  7. Wat zijn de regels, sluiten die een beetje aan op die van jou.
  8. Ben je religieus, antroposofisch, vegan, mag jouw kind wel of niet vies worden, vraag wat hun visie daar op is. Als je met sommige dingen niet op 1 lijn ligt kan het een probleem zijn. Stel jij bent moslim en kinderen eten wat de pot schaft, dus ook varken. Dat kan een issue zijn. Niet iets wat je meteen vraagt, maar wel iets waar je later echt over kunt vallen. Hetzelfde met vies worden buiten. De ene ouder krijt er een hysterische aanval van, voor de andere ouder betekent het dat er lekker is gespeeld. Dit zijn echt dingen die je moet vragen.
  9. Wat zijn de openingstijden, hoe zit het met vakanties
  10. Is het gezellig en zijn de begeleiders een beetje leuk op eerste indruk
  11. Let op je gevoel. Echt waar, uiteindelijk draait het om jouw eigen gevoel. Voelt het goed, of heb je iets van een idee van toch niet, doe het dan niet. Hoeveel awards het bedrijf ook heeft, en hoe iedereen het fantastisch kan vinden, als jij het niets vind, dan ga je dat ook niet later vinden. Zoek gewoon wat anders.

Spread the love