Wat te doen bij doorkomende tandjes?

Wrijft je baby constant over de wangen en wilt hij of zij graag bijten en kauwen op alles? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met doorkomende tandjes. Je ziet vaak dat kinderen in deze periode huilerig zijn en veel kwijlen. Soms hebben baby’s er zo last van dat ze zelfs weigeren om te eten.

Veel moeders herkennen de moeilijke tijd als hun kind tandjes krijgt. Sommige kinderen gaan er heel makkelijk mee om en geven geen pijnsignalen, en andere kinderen hebben er heel erg last van en schreeuwen alles bij elkaar. In deze blog geef ik je graag handige manieren om de pijn tijdens deze lastige periode toch een beetje te verlichten.

 

Koude speeltjes


Koude speeltjes kunnen je baby ontzettend veel pijnverlichting geven als ze tandjes krijgen. Hiervoor zijn er speciale bijtringen te verkrijgen die je kunt bewaren in de koelkast.

 

Nat washandje


Deze tip kreeg ik van mijn oma en het heeft mijn zoontje erg geholpen toen hij doorkomende tandjes kreeg. Maak een washandje nat met koud water en laat je kindje hierop sabbelen als hij veel pijn heeft.  

Tip! Lees ook over Tanden poetsen

Plek masseren


Kun je zien op welke plek het tandje gaat doorkomen? Dan kan het ook helpen om dit plekje te masseren. In sommige gevallen kan dit ervoor zorgen dat het tandje sneller doorbreekt waardoor je baby ook minder last heeft van de druk.

 

Zetpil of andere pijnstillers


Heeft je baby koorts en veel pijn van de doorkomende tandjes? Dan mag je gerust een zetpil geven. Vooral voor het slapen kan dit verlichting bieden. Veel kindjes slapen deze periode namelijk erg slecht. Ook chamodent van VSM is een echte aanrader bij tandjes die doorkomen, je ziet de verlichting gewoon op hun gezicht.

Koude drankjes


Het drinken van koude drankjes zoals water kan helpen om de pijn te verlichten. Ook als ze wat meer tandjes hebben kan een mondwater verfrissend zijn. Wat het beste mondwater voor kleintjes is kun je beter even bij de expert navragen. 

 

Eten uit het vuistje


Ben jij bekend met de Rapley-methode? Met deze methode leer jij je baby zelf uit het vuistje eten. Als je baby doorkomende tandjes krijgt, kan het eten van stukjes koude komkommer en wortel veel verlichting bieden. Je hebt bij de Kruidvat van die speciale Rapley zakjes, daar kun je ook wat koud fruit in doen, en dan heb je minder risico op losse stukjes. Uiteraard altijd bij blijven ivm verstikkingsgevaar. 

 

Geef lekker veel aandacht


Last but not least, geef je baby deze periode lekker veel aandacht. De meeste baby’s zijn deze periode erg hangerig dus neem je baby lekker op schoot of ga iets doen wat hij of zij leuk vindt. Zo kunt jij je baby afleiden en kom je samen deze lastige periode toch goed door.

Wij zijn overigens geen dokters, dus bij alle belangrijke vragen moet je bij de dokter zijn. Dit zijn tips die voor onze kindjes hebben gewerkt! Mocht het niet werken voor jouw kindje, dan kun je daarvoor niet bij mij verhaal halen. Let ook even op allergieën voor je met iets begint!

Wat deden jullie om de pijn bij doorkomende tandjes te verlichten?

Bron: vraagdetandarts 

ah de eerste tandjes!

 

Spread the love

4 gedachten over “Wat te doen bij doorkomende tandjes?

  1. Mojn beide zoontjes hebben daar allebei weinig last van gehad, gek dat dit zo verschillend is en dat sommigen daar zoveel problemen mee hebben.

  2. Kindjes kunnen er inderdaad zo ontzettend veel last van hebben .mijn dochter kreeg 4 kiezen tegelijkertijd Ze was de hele dag aan het huilen, zo verdrietig. Je geeft goede tips

  3. Ik heb voor mijn gevoel alle tips al wel eens geprobeerd maar heb nog niks ontdekt wat echt helpt. Behalve lekker veel knuffelen inderdaad.

Reacties zijn gesloten.