Duurzaam wonen voor beginners

Een huis verduurzamen betekent vaak eerst investeren, want het installeren van een warmtepomp of zonnepanelen kost geld. Maar duurzaam wonen hoeft helemaal niet duur of moeilijk te zijn. Start vandaag nog met deze tips.

Wat ik merk is dat veel mensen hun levensstijl wel willen aanpassen, maar niet zo goed weten hoe. Ik wil je in deze blog laten zien dat je niet als een heilige hoeft te leven, om je impact op de aarde te verminderen.’

Houten vloer voor een prikkie

Toen ik op mezelf ging wonen heb ik vrijwel mijn hele huisraad tweedehands gekocht. Door te kiezen voor tweedehands geef je een meubelstuk een tweede leven en krijg je een uniek interieur. Kijk bijvoorbeeld eens op Marktplaats, daar staan regelmatig prachtige eikenhouten vloeren. De enige voorwaarde is vaak dat je ‘m zelf bij de verkopers uit huis haalt. 

Tips voor een duurzaam huishouden

  • Douche korter
  • Zet de verwarming een graad lager
  • Ga voor vaatdoekjes in plaats van keukenpapier
  • Kies voor Filterkoffie in plaats van koffie cups
  • Koop tweedehands meubels en elektronica, in plaats van nieuwe
  • Kijk bij een oude woning met enkel glas eens naar dubbel glas info om het huis beter op temperatuur te houden.

Sinds ik een kind heb, ben ik veel milieubewuster geworden. Ik voel op de een of andere manier een grote verantwoordelijkheid om de aarde zo mooi mogelijk door te geven aan mijn dochter. Eerlijk is eerlijk; in mijn tiener en twintiger jaren was ik een beetje koop verslaafd. Tegenwoordig koop ik (bijna) niet meer bij prijsstunters, maar koop ik regelmatig tweedehands. Soms vind ik echt de mooiste pareltjes bij de kringloop.”

Er warmpjes bij zitten

Ik werk vanuit huis en liet in het oude huis de verwarming ‘s ochtends uit. Nu in het nieuwe huis hebben we vloerverwarming en gedurende de zomer staat ie “uit”. Het is hier overdag standaard 20 graden. Het huis is goed geïsoleerd met triple r glas (HR+++), dus het voelt nooit koud aan. Als ik het dan toch fris krijg, doe ik liever een dikke trui of vest en warme sokken aan.

Dat is ook wel een fijne investering trouwens. Gelukkig zie je bijna nergens meer enkel glas. Heb je dit nog wel, dan moet je echt het glas laten vervangen voor dubbelglas of triple glas. Het bespaart je enorm veel energie, het voelt warmer aan en scheelt ook qua geluid van buitenaf (stel je woont langs het spoor). 

“Door je verwarming één graad lager te zetten, bespaar je al”

Het verwarmen van je huis zorgt voor ongeveer één derde van je totale energieverbruik. Wist je dat je al bespaart op je energieverbruik en CO2-uitstoot, door de verwarming één graad lager te zetten?! Wat je ook kunt doen is alleen de plek verwarmen waar je bent en de deuren goed dicht houden. En zet de verwarming een uur voordat je naar bed gaat al op 15 graden.

Spread the love