Een babykamer duurzaam en low budget inrichten. Hoe doe je dat?

Er is niets zo leuk als een kamertje klaarmaken voor de komst van je baby. Je kunt helemaal los gaan als je wil, maar dat is niet echt goed voor de portemonnee. En omdat we natuurlijk deze wereld mooi willen achterlaten aan ons nageslacht, moeten we deze klus ook een beetje milieubewust aanpakken. Tips voor de babykamer duurzaam en low budget in te richten deel ik hier.

Is een duurzame babykamer duur?

Mijn naam is Mirjam en ik ben moeder van 3: Noah van 15, Eli van 6 en Filou van 3. Kinderkamers inrichten vind ik geweldig. Want in de slaapkamers van de kids kun je net iets meer fantasie de vrije loop laten. Wij proberen als gezin onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden, dus probeer ik daar met deze hobby ook rekening te houden. Veel mensen denken dat duurzaam gelijk staat aan duur, maar niets is minder waar. Je kunt een babykamer duurzaam en tegelijkertijd low budget inrichten als je het goed aanpakt.

Bedrijven die duurzaam -en als het even kan fair trade- produceren, maken meer kosten dan de zogenaamde fast fashion producenten. Veel duurzame producten hebben dan ook een hoger prijskaartje dan de milieubelastende varianten. Toch hoeft dat je niet te weerhouden om duurzaam te shoppen. Dit zijn mijn shoptips voor een duurzame kinderkamer.

Tip 1 – Maak een moodboard

Voor je losgaat in (online) winkels is het verstandig om eerst een plan te maken. Wat voor babykamer wil je inrichten? Welke kleuren en welke stijl zie je voor je? Maak hiervan een mood board. Dat kan met behulp van Pinterest, maar ook gewoon met papier, schaar en lijm. Verzamel oude tijdschriften en word lekker creatief.

Probeer je wensen wel realistisch te houden. Houd dus rekening met de beschikbare oppervlakte. Het is niet heel handig om plaatjes van gigantische babykamers te bewaren als je zelf maar een klein babykamertje kunt realiseren. En probeer ook bij het bepalen van je kleurkeuze al rekening te houden met de lichtinval.

Bewaar je moodboard goed en houd het bij je als je aankopen gaat doen voor de kinderkamer van je kleintje.

Tip 2- Begin met de basics

Accessoires voor een babykamer zijn het allerleukst om te kopen. Maar wacht daar nog even mee totdat de basics staan. Maak een lijstje met wat je echt nodig hebt en begin daarmee. Denk hierbij aan een commode, een bedje en een kledingkast. Zodra dit in de kamer staat, kun je pas echt goed inschatten hoeveel ruimte je nog over hebt om op te vullen met leuke hebbedingetjes.

Ik heb heel vaak gezien dat aanstaande ouders opeens drie kapstokjes hadden en meerdere nachtlampjes. Gewoon omdat het allemaal te leuk was om te laten liggen. Maar uiteindelijk heb je echt geen plek voor alles wat leuk en onweerstaanbaar is en dan ligt het ongebruikt in de kast. Zonde van het geld, nietwaar?

Tip 3 – Kijk naar wat je al hebt

Een duurzame babykamer inrichten begint bij hergebruiken van spullen die je al in huis hebt. Zo kreeg onze oude tv-kast nieuw leven in de kamer van onze dochter, toen we deze ombouwden tot kledingkast in de meidenkamer. En de kapstok in de hal ging nu boven de commode, zodat we extra plek hadden om spulletjes op te bewaren.

Kun je bij jou thuis niets bruikbaars vinden? Misschien mag je even snuffelen bij oma op zolder of hebben vrienden nog wat bruikbaars in de garage. Wie weet vind je wel een oud kastje die je kunt gebruiken als commode. Of staat er een fijne schommelstoel waar je je kindje in kunt voeden.

Tip 4 – Kies preloved

Preloved is de populaire benaming voor tweedehands. Het grote voordeel van tweedehands items gebruiken is dat er minder nieuwe spullen geproduceerd en vervoerd hoeven te worden en dat is veel beter voor het milieu. Bovendien kun je via de kringloopwinkel of Marktplaats heel goedkoop meubeltjes voor de babykamer op de kop tikken voor heel weinig geld! Met een likje verf en nieuwe knopjes enóf pootjes zijn ze weer als nieuw.

Zelf heb ik ook veel mooie spullen gevonden via speciale Facebookgroepen waar spullen in de wijk te kop worden aangeboden. Wij wonen in een kinderrijke buurt, dus er is genoeg aanbod aan mooie spullen. En we hoeven er niet ver voor te rijden!

Tip 5 – Koop kwaliteit

Nu je al heel veel spullen voor weinig geld of misschien wel gratis hebt kunnen vinden, blijft er genoeg geld over voor kwalitatieve items. Want die gaan over het algemeen langer mee en zijn dus een duurzame keuze voor de babykamer.

Kies bijvoorbeeld beddengoed van GOTS gecertificeerd katoen. Beter voor het milieu en voor het kwetsbare huidje van je kindje. En is jouw kindje er straks te groot voor? Dan kun je het bewaren voor een tweede ronde of voor een mooi prijsje doorverkopen. Dan kun je voor dat geld de nieuwe kinderkamer low budget inrichten.

Kies water gedragen verf voor op de muren. Er zijn zelfs duurzame verfmerken die dit soort verf onder een speciale mommy paint-lijn verkopen. En kies het liefst voor behang met FSC keurmerk en zonder weekmakers. Mooi en duurzaam kinderkamerbehang vind je bijvoorbeeld bij Studio Ditte en Majvillan. Maar ook Kwantum heeft betaalbaar behang met FSC keurmerk.

Mag jij binnenkort ook een slaapkamer voor je kleintje maken? Ik ben heel benieuwd of je met deze tips ook een babykamer duurzaam en low budget kunt inrichten.

Liefs, Mirjam Hart

Blogger bij eengoedverhaal.nu

Spread the love