Een vegetarisch diner: daar kijkt geen kind meer van op


Als je overweegt om te stoppen met vlees eten, gaat er tegenwoordig een wereld aan ideeën voor je open. De vegetarische kookblogs en –vlogs zijn talrijk, boeken zijn er in overvloed en in de supermarkt wordt aan de vega schappen elk jaar pakweg een meter aan vleesvervangers toegevoegd. Deze culinaire omslag valt beter dan je denkt! Kinderen weten als geen ander hoe we een duurzamere wereld tot stand brengen.

Vegan vs Vega en allergieën


Vraag wel of bevriende tafelgasten geen allergieën hebben voor bepaalde voedingsstoffen. Op deze website lees je meer over allergieën en krijg je desgewenst advies van (voedings)deskundigen. Zo zijn diverse noten soorten populaire ingrediënten van vega gerechten en worden ook zuivel en eieren veelvuldig gebruikt. Daarom moet je vegetarisme niet met veganisme (vaak op zijn Engels aangeduid als vegan) verwarren. Veganisten eten helemaal geen dierlijke (bij)producten, waar vegetariërs bijvoorbeeld wel melk, honing en eieren op hun menu toelaten. Ook dit weten veel jongeren al!

Vleesindustrie bovenaan de zwarte lijst


Sterker nog: je hoeft ze niets wijs te maken over de herkomst van een varkensschnitzel of biefstuk, en de dubieuze praktijken die hiermee gepaard gaan. Niet alleen Greta Thunberg hield zich al op jonge leeftijd bezig met het verbeteren van de planeet. Ook jouw kinderen ontdekken alles via sociale media – al dan niet via hun eigen smartphone. De vleesindustrie staat zo ongeveer bovenaan hun zwarte lijst. Wanneer je ze vertelt dat mama vegetariër wordt en dat dit zijn gevolgen heeft voor het weekmenu, kijken ze er dus niet vreemd van op. Ze zullen het juist aanmoedigen. Of, maar dat is ook prima, reageren metDuh-huh, natúúrlijk gaan we geenvlees meer eten. Dat je daar niet eerder op gekomen bent, mam‘. Als ze maar meegenieten van jouw vernieuwde kookkunsten.

Ironie in de vega-industrie


En dat zullen ze! Want veel wereldberoemde keukens zijn van huis uit (deels) vegetarisch. Omdat in vroeger tijden vlees een luxeproduct was. Dat is het goedbeschouwd nog steeds, maarde multinationals hebben er meer vraag naar gecreëerd en we zijn daar met z’n allen ingetuind. Des te ironischer is het dat diezelfde producenten zoals Knorr, Unox en Mora zich nu massaal storten op het vervaardigen van vega-alternatieven en oorspronkelijke wegbereiders zoals Goodbite en Quorn beconcurreren. De natuur is in ieder geval de lachende derde, en daar doen we het voor.

Italiaanse en Indiase heerlijkheden


Italië en India hebben traditionele keukens met vleesloze gerechten om je vingers bij af te likken. En je mist er niks aan, integendeel. Vegetarische klassiekers uit die landen verrijken je smakenpalet. Wat te denken van gegrilde aubergines met Parmezaan oftewel parmigiana di melanzane, of een goeie ouwe spaghetti A.O.P., het simpelste pastaatje ooit. lekker in combinatie met een tomatensalade. Je leest in reisblogs altijd dat Italianen pas echt weten wat genieten is: dat is waar en geldt zéker voor het eten. Scoor meteen ook een Indiaas kookboek en ga op zoek naarsaag paneer‘. Dat wordt smullen, ook voor je kinderen!

 

Spread the love