Voor het eerst naar het consultatie bureau

Je kind zal in totaal 8 keer worden uitgenodigd op het consultatiebureau in het eerste jaar. Deze contactmomenten zijn in de wet vastgelegd. Het is niet verplicht om naar het consultatiebureau te gaan, maar het is zeker verstandig om op elke afspraak te verschijnen. De jeugdarts is onder andere verantwoordelijk voor alle vaccinaties die in het Rijksvaccinatieprogramma staan opgenomen. Ga je voor het eerst naar het consultatiebureau? Ik geef je graag handige tips.

 

 • Een lekkere warme deken is handig

  Als je naar het consultatiebureau gaat zal je kind worden gewogen en gemeten. Hiervoor moeten de kleertjes uit. Het kan voorkomen dat je soms nog even op je beurt moet wachten. Neem daarom een lekkere warme deken mee zodat je baby het niet koud heeft.

 • Extra luiers en doekjes

  Omdat jij je baby moet uitkleden om het consultatiebureau is het verstandig om altijd extra luiers en doekjes bij je te hebben zodat jij je baby in ieder geval kunt verschonen als dit nodig is.

 • Kinderwagen laten staan

  De kinderwagen mag niet mee naar binnen. Zorg er dus ook voor dat je een aparte tas hebt waar jij al je babyspullen in stopt. Het is namelijk niet handig als je gebruik maakt van een opbergvak van je kinderwagen als deze niet mee naar binnen mag.

 • Vergeet je groeigids niet

  Bij het huisbezoek van de wijkverpleegkundige heb je als het goed is een groeigids ontvangen. Hier zal alles wat je doet bij het consultatiebureau in worden bijgehouden. Neem dit dan ook altijd mee naar je afspraken.

 • Heb je vragen?

  Het kan zijn dat je vragen hebt over bepaalde zaken. Je kunt bij het consultatiebureau terecht met bijna al je vragen die gaan over voeding, het slaapgedrag van je baby, maar ook over de verzorging van je baby. Denk ook aan vragen over het ouderschap, medische vragen en vragen over hoe jouw baby zich ontwikkeld. Zij kunnen je met veel vragen goed helpen en kunnen jou doorverwijzen indien dit nodig erg. Soms is het ook gewoon fijn als iemand met je meedenkt.

 

Hoe ging het de eerste keer bij jou?

 

Spread the love