Eerste keer peuterspeelzaal: tips en informatie

Het is bijna zover. Je kind gaat naar de peuterspeelzaal. Voor de ouders én je kind is dit vaak een spannende tijd. Wij geven je handige tips en informatie zodat jij je goed kunt voorbereiden op deze spannende periode.

 

Checklist eerste keer peuterspeelzaal


Als je kind voor het eerst naar de peuterspeelzaal gaat, dan zijn er diverse zaken waar je aan moet denken. Enkele relevante zaken waar je aan moet denken zullen we daarom kort met jou bespreken.

Tasje met naam
Je kind moet een tasje hebben die voorzien is van haar/zijn naam. Er zijn zoveel tasjes, en bijna iedereen heeft dezelfde Disney figuur erop. Wij kozen voor een hele unieke van Bulbby Je kunt dan kiezen uit verschillende kleuren, ontwerpen, je naam en eventueel zelfs geboortedatum of andere tekst. Zo herkent je kind zijn tasje ook meteen! En jij hoeft niet tussen 24 Elsa tasjes te kijken welke nou van je dochter is.. bulbby

Extra kleding
De peuterspeelzaal is er om heerlijk te spelen en vies te worden. Verven, kleien en buiten spelen horen er dus helemaal bij. Hier kunnen je kleren vies van worden. Geef een extra setje kleren mee zodat ze altijd even omgekleed kunnen worden.

Bakje met fruit
Bij de meeste peuterspeelzalen mag jij je kind een bakje met fruit meegeven. Zorg ervoor dat je iets kiest wat gemakkelijk te eten is. Druifjes kun je bijvoorbeeld door midden snijden en ook een appel kun je beter in stukjes snijden. Let op, bij sommige peuterspeelzalen word er al gezorgd voor een broodje of fruit. 

Luiers en billendoekjes
Als je kind nog niet zindelijk is, dan is het verstandig om luiers en billendoekjes mee te geven. Je kind kan dan verschoond worden indien dit nodig is.

Flesje water
De zomer komt in zicht, en dat  betekent dat je kind vaker dorst krijgt. Het is altijd goed om een flesje water mee te geven. Over het algemeen krijgen de kinderen echt wel genoeg te drinken op de psz, maar sommige kinderen hebben gewoon liever hun eigen flesje. 

bulbby
Miya bij de peuterspeelzaal!

 Daarnaast hebben wij nog wat andere tips die de eerste keer naar de peuterspeelzaal gemakkelijker kunnen maken:

 

  • Vanaf twee jaar zal je kind door krijgen dat samen spelen ook prima met andere kindjes kan. Zorg ervoor dat je hier ook vaak mee oefent voordat je kind naar de peuterspeelzaal gaat. Misschien gaat je kind al naar de kinderopvang waardoor dit geen enkel probleem meer is. Ik als thuismoeder compenseer dit door vaak speelafspraken te maken met vriendinnen die een kind hebben van dezelfde leeftijd. Zo kunnen ze al leren om te delen tijdens het spelen.
  • Zorg ervoor dat je kort en krachtig afscheid neemt. Als je dit steeds op dezelfde manier blijft doen, dan krijgt je kind op een gegeven moment door dat je weggaat, maar wel weer terugkomt om hem op te halen. Het ene kind is de andere niet. De een vind het heel zwaar, de ander draait zich om en loopt weg. Probeer er alleen niet zelf zo een drama van te maken, dat maakt het echt alleen maar erger! Weglopen zonder wat te zeggen is helemaal rot, vooral niet doen dus! 

Aan de hand van deze tips hopen we dat jij jezelf en je kind goed kunt voorbereiden op de peuterspeelzaal. Hopelijk heeft je kind het daar al snel naar zijn of haar zin.

 

Spread the love