De eerste zwangerschapssymptonen: ben ik zwanger?

Ben ik zwanger? Alleen een zwangerschapstest geeft natuurlijk een betrouwbare antwoord op deze vraag. Toch zijn er een aantal symptomen die bij een zwangerschap passen.

Uiteraard is dit alleen maar een richtlijn, iedereen ervaart de symptomen op een verschillende manier.

Het uitblijven van je menstruatie

Eén van de duidelijkste symptomen van een zwagerschap is het uitblijven van je menstruatie. De dag waarop dit gebeurt noemt men ook wel de niet OngesteldheidsDag. Dit is ook de dag waarop je een zwangerschapstest zou kunnen doen. De meest betrouwbare uitslag verkrijg je door te testen op de dag dat je menstruatie zou beginnen, waarop je dus één dag overtijd bent. Hoe langer je wacht met een zwangerschapstest, hoe betrouwbaarder hij is.

Misselijkheid en ochtendmisselijkheid

Een vaak voorkomend en gehoord symptoom is misselijkheid. Dit komt vaak voor tijdens het eerste trimester van de zwangerschap. Soms beginnen je klachten al zodra je overtijd bent. De oorzaak van deze misselijkheid is niet precies bekend. Het is waarschijnlijk dat je hormonen hierbij een rol spelen. Als je veel van het zwangerschapshormoon hCG aanmaakt, is de kans groter dat je last krijgt van misselijkheid en overgeven.

Vermoeidheid

Voel jij je extreem vermoeid? Tijdens de eerste twee weken van je zwangerschap kun je je buitengewoon moe voelen. Veel vrouwen die zwanger zijn, hebben last van dit symptoom en zijn in de eerste weken van hun zwangerschap een stuk vermoeider. Dit heeft te maken met dat op hormonaal gebied er erg veel verandert in jouw lichaam. Door een grote stijging in progesteron voel je je dan een stuk sneller uitgeput.

Twijfel je of je zwanger bent? Doe een zwangerschapstest

Natuurlijk kunnen al deze symptomen ook op een andere oorzaak wijzen. Twijfel je of je zwanger bent? Een manier om zeker te weten of dit het geval is, is door het uitvoeren van een zwangerschapstest. Met een zwangerschapstest meet je de aanwezigheid van het zwangerschapshormoon hCG in je urine. Zodra een bevruchte eicel zich innestelt in de baarmoederwand, begint je lichaam met de aanmaak van dit hormoon. Zodra er genoeg van het zwangerschapshormoon in je lichaam is aangemaakt, kun je meten of je zwanger bent. De standaard zwangerschapstesten zijn goed genoeg voor het controleren van de urine. Met luxere varianten kun je bijvoorbeeld zien hoe veel weken zwanger je bent en zie je een wekenindicatie.

Spread the love