Op een elektrische fiets met je kind achterop

De E-bike oftewel de elektrische fiets is tegenwoordig steeds meer in het straatbeeld te zien. Je zou het een trend kunnen noemen, maar het past vooral in het vervoeren van nu. Een blijvertje naar mijn mening, een positieve ontwikkeling dat past in de tijdsgeest van nu. Duurzaam, milieuvriendelijk en veilig. We hebben auto’s en bromfietsen die rijden op ( groene ) energie, dus waarom zou de fiets achter moeten blijven?

Op weg naar school wordt ik altijd ingehaald door oma op de e-bike. En als je ziet hoeveel van die tieners op elektrische fietsen voorbij racen, zou je denken dat ze gratis zijn. Ik trap mij altijd de benen uit mijn lijf met mijn meisje -die steeds zwaarder wordt – achterop. En ik weet het, het is gezond, goed voor de conditie etc. Maar…

Stel jezelf een prachtige zondagochtend voor. De zon schijnt, de natuur is prachtig, dus je wilt erop uit. Lekker fietsen met het gezin. Waarom niet ? Een E-bike is een geweldige manier om jezelf geruisloos voort te bewegen door de natuur terwijl je de vogeltjes om je heen hoort fluiten. Je neemt natuurlijk je enthousiaste kind mee op dat tripje, maar waar moet je op letten als je je kind gaat vervoeren op een elektrische fiets ?

Veiligheid staat voorop

Op een E-bike haal je makkelijk hogere snelheden. Een kinderzitje en een helm zijn aanraders ! Schaf ze aan om veilig met je kind de wereld te verkennen. Er zijn kinderzitjes verkrijgbaar die speciaal ontworpen zijn voor elektrische fietsen. Zorg ervoor dat je zulke zitjes exact volgens de instructies monteert zodat je zeker weet dat je kleintje stevig vast zit. En natuurlijk moet je je rijgedrag aanpassen als je op een E-bike fietst, het is nu eenmaal anders fietsen dan op een reguliere fiets.

Een voorzitje

Elke E-bike heeft een display dat aangeeft hoe hard je rijdt, hoe snel je rijdt en de afstand dat je hebt afgelegd. Handig, behalve als je je kind op een voorzitje op de fiets hebt zitten. Er bestaan ook E-bikes met een display op het handvat, zodat je tijdens het rijden de vooruitgang kunt zien zonder dat die vette kleine vingertjes het display kunnen beïnvloeden.

Een kinderzitje achter op de fiets

Ideaal, maar je hebt je kleintje niet altijd in het oog. Veel E-bikes hebben een accu in de bagagedrager. Dus wordt het wat lastiger om een kinderzitje te monteren op de achterkant van de fiets. Er moet in ieder geval genoeg ruimte zijn tussen de accu en de bagagedrager.

Heeft jouw E-bike een achterwielmotor ? En wil je een kinderzitje monteren ? Hou er dan rekening mee dat al dat gewicht, als je een kind achterop wilt vervoeren, een nadeel kan zijn. Misschien kan je een moederfiets aanschaffen, speciaal ontworpen voor jou en je kleintje !

Spread the love