Het nieuwe opvoeden; slaan we niet een beetje door?

Van Pinterest  tot Facebook, en blog na blog lees ik over hoe de kinderen opgevoed moeten worden, en vooral wat we nu allemaal fout doen.

10 Punten die wij fout doen als ouders volgens de experts (vaak zelf geen kinderen). Met wat van mijn opvoedtips. Wat je daar verder mee doet, is helemaal aan jou. Ik ben geen expert, en wie weet denk ik er volgende week wel weer anders over. 

Lukt het opvoeden nog een beetje?

Ik vind het wel wat.. het lijkt wel alsof we tegenwoordig niks goed doen met het opvoeden van onze kinderen. Vroeger deed iedereen alles beter. Ik vind daar eigenlijk wel wat van. En als blogger kan ik dus ook gewoon lekker mijn mening online zetten.

1:” Kinderen spelen niet meer buiten”. ??. Ik weet niet waar dat zo is, maar hier zijn de meeste kinderen nog veel te laat buiten.

2: “Ze mogen niet meer vies worden”. Dit is idd een dingetje, veel ouders om mij heen verschonen de kinderkleding bij het eerste vlekje. Ook worden handjes en snoetjes elke 3 minuten afgeveegd, en heeft het kind een bijna dood ervaring na een hap zand. Ik heb daar zelf geen geduld voor, en eind van de dag hebben ze die douche vaak echt nodig. Zonder Vanish zou ik veel vaker moeten shoppen ook.

3: “Kinderen kijken de hele dag TV”. Dit is zeker een probleem in veel gezinnen, de kinderen kunnen zich zonder tv niet meer vermaken. Ook hier worden spelletjes vaker op de tv of tablet gedaan. Languit voor de TV liggen is de max duur toch wel 1 film. Tijdens het kijken word er vaak gevingerhaakt, getekend of gestretched. Stil zitten is een dingetje. Nou moet ik wel zeggen dat Mark Zuckenberg en Steve Jobs ook echte game en TV fanaten waren. Het hoeft dus niet altijd zo een ramp te zijn.

4: “Mijn kinderen eten geen groente”. “Mijn kind lust alleen maar nuggets” hoor je dan huilend. Tip: gooi die nuggets de deur uit, je kind eet echt wel zodra het honger krijgt. Ze zullen altijd wel iets te zeuren hebben, maar als ouder bepaal jij nog altijd wat er in huis komt. Eerst dit, dan dat. Probeer nuggets met spinazie bijvoorbeeld. Ook cupcakes zijn een makkelijke om groente in te verwerken. Je kunt cupcakes bakken met courgette en wat cacao en je hebt serieus de lekkerste cupcakes ooit. Gezellig samen cupcakes bakken kan ook. Dat is niet alleen leuk om te doen, maar als een kind helpt koken zullen ze het eerder ook echt opeten.

5: “Quality time met mijn kindjes”. Ik hoor dit veel te vaak, en vraag me af waarom de momenten dat je samen eet, even speelt, voorleest of ze iets leert, geen quality time momentje op Fb krijgen? Dat zijn toch juist de belangrijke momenten,? Niet die ene keer dat je naar een pretpark gaat. Gewoon 1 op 1 aandacht is al quality time. Dat is veel belangrijker dan de quality time show op fb.

6: “Structuur”. Uiteraard, een beetje structuur is erg belangrijk. Maar dat een kind dagen uit zijn ritme is, of echt nergens anders kan slapen dan in wieg met speciale deken, 22.5c, en geblindeerde ramen, daar hebben ze later niet veel aan. Flexibiliteit hebben ze nodig, jij ook voordat je nooit meer een dagje weg kunt.

7: “Het liefst plannen we alles voor ze, zodat ze zich geen moment vervelen”. Maar wist je dat verveling goed is voor de zelfstandigheid en creativiteit. En vaak komen ze nog met de leukste dingen.

  1. “Goed, is goed genoeg”. Maar er is niks mis mee om de beste te willen zijn.  Zolang ze maar met minder resultaat om leren gaan.
  2. Alles een naam geven.. lekker knuffelen heet nu lichaamscontact. Stoeien is fysieke aandacht. Noem het wat je wilt, maar doe het lekker vaak. Geweldig voor de gelukshormonen van beide kanten.

10: “Pas op, niet doen, hou op, zit stil, doe zachtjes, niet gillen…”. Heb je jezelf wel eens gehoord? Ook ik ben daar schuldig aan. Iets minder zeuren mag wel, het zijn tenslotte kinderen en geen robots. Of Nee Jantje, dat doen wij niet, stop Jantje, Jantje dit vind mama heel vervelend, Jantje nu echt ophouden of ik tel tot 3, Ik tel nu echt tot 3, en… Lieve mensen, iets meer overtuiging ipv angst in de stem werkt echt niet traumatisch op Jantje.

De “vroeger was het anders” comments gaan er bij mij niet in. Het was nl anders, de cultuur, de omgeving en alles wat ze toen niet wisten, weten we nu wel. Dus doen hoe het vroeger ging? De basis blijft zeker wel, maar precies hetzelfde is onmogelijk omdat ze in een andere wereld opgroeien. We gaan nu ook naar de supermarkt ipv jagen, en wassen in een wasmachine, ipv op de hand in de rivier. Iets met evolutie. Laat het een beetje los, en ga mee met de tijd is mijn advies 🙂

Ik ga graag de discussie aan, wat vind jij van bovenstaand lijstje?

 

Spread the love