In de zon? Vergeet niet te smeren!

De winterperiode ligt achter ons, en daar zijn we allemaal niet zo rouwig om toch? Gezelligheid is leuk, en van alle seizoenen, maar na een ijskoude winterperiode met zingende kerstmannetjes en bevroren tenen zit je toch wel te wachten op wat warmte van moeder natuur.

Maar ze is streng, wispelturig en vaak wat aan de extreme kant. Dus als ze haar zon laat schijnen is het meer dan verstandig om een crème te gebruiken dat verbranding tegengaat. En laten we dat tussen onze hapjes en drankjes door net even iets te vaak vergeten.

Waarom smeren we eigenlijk?

De zon is een hittebron, daar zijn we het allemaal over eens. En wij zijn niets meer dan naakte kippetjes in een hete oven, althans, als de zomer haar best doet. Onze huid kan verbranden, dat gebeurt bij de ene sneller dan bij de ander. Dus neem af en toe de tijd om jezelf in te smeren met een zonnecrème terwijl je de kippenboutjes op de barbecue insmeert met een marinade. Leuk geheugensteuntje.

De X-factor

Welke factor zonnecrème je moet gebruiken hangt uiteraard af van het type huid dat je hebt. Ben je te snel gaar? Dan heb je een crème nodig met een beschermingsfactor dat hoog tot heel hoog is, (30 tot 50+). Als jouw huid minder snel aangebakken raakt dan is een lagere bescherming prima. Maar dan nog hangt het af van de duur dat je onder het zonnetje ligt, waar je in de zon ligt, en op welk moment van de dag je besluit om jezelf aan te laten braden.

Feit blijft dat je jezelf altijd in moet smeren als je in de zon gaat liggen, zelfs als je een pigment of huidtype hebt dat moeilijk kan verbranden.  Als je zwanger bent is extra bescherming nodig. Dit om een zwangerschapsmasker te voorkomen. Je kunt dan denken aan een kaftan, zomer jurkje en een goede hoed tegen de zon om jezelf te beschermen. Op bijvoorbeeld Klingel.nl heb je een hele ruime keuze aan zomer items!

Zonkracht

Kies de juiste bescherming voor het aantal zonkracht. Tussen 12:00 en 15:00 is de zonkracht het sterkst. Als je op vakantie gaat dan moet je weten dat, hoe dichter je bij de evenaar bent, hoe sterker de zonkracht is. En hoe dikker de bewolking is, des te minder je last hebt van UV straling. Maar het is er altijd, dus pas de beschermingsfactor aan op je vakantiebestemming, de tijd van zonnebaden en de weerkaatsing van het water waar je bent. Want op een boot of langs het strand is daardoor je huid kwetsbaarder voor UV straling dan elders.

Denk eraan dat je ook in Tuinesia of op Playa del Balcon kunt verbranden en nog steeds bescherming nodig hebt.

Fijne zomer!

in de zon: vergeet niet te smeren
in de zon: vergeet niet te smeren
Spread the love