Handige tips om een kind te leren weer in eigen kamer te slapen

Veel kinderen slapen soms bij hun ouders, bij ons was dat niet soms maar 4 jaar lang. Het was geen bewuste keuze  maar het is er gewoon ingeslopen. Vooral ik vond het fijn en in het begin ook makkelijk. Maar nu onze dochter 4 jaar  werd, werd het hoogtijd voor de kleuter om in eigen bed te slapen. Ik zag er als een berg tegenop en verwachte veel weerstand maar niets is minder waar. Vandaag geef ik enkele tips die kunnen helpen om je kleuter laten slapen in zijn eigen bedje.

Een kleuter moet in eigen bed slapen?

Een kleuter moet in eigen bed slapen. We weten het, en eigenlijk was ik er zelf ook aan toe. Ik moet wel even hierbij zeggen dat hoewel ik attachment parenting heel mooi vind, past het niet meer bij mij en het leven van ons gezin. Als jij vind dat je kind prima slaapt bij jou, dan moet je dat zeker lekker doen!

Voorbereiden

Op een gegeven moment merkte ik dat ik er aan toe was om onze dochter in haar eigen bed te laten slapen. Omdat zij 4 jaar lang bij ons geslapen had had ze nog een babykamer. We zijn twee maanden voor haar 4e verjaardag gaan kijken naar een nieuw bed en betrokken haar ook hierbij. Elke avond voordat ze ging slapen zei ik haar dat ze binnenkort in haar nieuwe kamertje in haar eigen bedje gaat slapen. Ze was hier niet gelijk heel enthousiast over. Begrijpelijk omdat ze 4 jaar lang bij ons heeft gelegen, veilig en warm in de armen van mama. Bij haar vriendjes en vriendinnetjes en nichtjes liet ik zien dat hun ook allemaal hun eigen slaapkamer hebben met hun eigen bedje waar ze slapen. Voor haar werkte het omdat te zien, het argument je bent nu een grote meid werkte ook goed.

Betrek je kind bij de verandering van de slaapkamer

Bij de herinrichting van de slaapkamer heb ik onze dochter erbij betrokken. Ik vroeg wat ze waar wou hebben en ze mocht mij een handje helpen met het inrichten. Ik heb spullen waar zij vertrouwd bij is ook in de kamer verwerkt en verder het rustig gehouden. Op deze manier wilde ik haar een fijn gevoel geven bij haar nieuwe slaapkamer. Toen haar slaapkamer af was, was ze zo trots en blij dat iedereen het moest zien. Op vakantie hadden we ooit eens houten jaloezieen en dat vond ze toen zo mooi dat we ze ook in haar kamertje hebben gehangen. Het staat ook zeker heel warm!

Goede nachtlampjes

Goede nachtlampjes zijn echt heel belangrijk. Het geeft een gevoel van veiligheid en als je kindje midden in de nacht wakker word kan het zich goed oriënteren. Wij hebben een Disney Philips Projectorlamp Princess. De projector geeft een magisch effect door afbeeldingen van prinsessen af te beelden op de muur of het plafond. Ik laat onze dochter altijd bepalen welk plaatje ze vanuit bed wilt zien en waar het lampje moet staan. Een goed nachtlampje geeft zowel mij als mijn dochter een fijn en geruststellend gevoel.

lekker slapen in eigen kamer

Maak duidelijke afspraken en wees consequent

Ik heb duidelijk afspraken gemaakt en mij hier ook aan gehouden. Als er iets is mag ze mama roepen met de belofte dat ik dan gelijk kom. De eerste avonden werd dit gelijk getest natuurlijk maar doordat elke keer kwam gaf haar dat een geruststellend en veilig gevoel. Toegeven aan de verzoeken en wensen ben ik heel consequent geweest, want als je daaraan toe gaat geven heeft je kind gewonnen. Zodra ze uit bed komt vertel ik haar netjes weer in bed te gaan liggen dit doe ik drie keer en komt ze daarna weer dan breng haar weer naar bed zonder iets te zeggen. En ik kan je zeggen dit helpt echt!

Maak complimenten en blijf het onderwerp slapen luchtig houden

Complimenten maken helpt ook en merkte dat ze ook heel trots op zichzelf is, nu ze elke dag slaapt in haar eigen bedje. Ik houd het onderwerp slapen luchtig en er geen probleem van te maken, hierdoor word/ is het ook geen probleem meer.

Vooral de eerste avonden had ik moeite met goed slapen en miste ik mijn kleine prinses bij me. De eerste avond met een beetje weerstand sliep ze zonder al te veel drama in haar eigen bedje. Ik zelf had verwacht dat ze veel weerstand zou bieden en het een hele strijd zou worden. Maar tot mijn grote verbazing helemaal niet. Ik denk zeker dat de boven staande punten hierbij geholpen hebben.

Heb jij tips om je kleuter in zijn eigen bed te laten slapen?

Spread the love