Kinderen krijgen hun telefoon steeds vroeger

Voor de 1 is het een bizarre gedachte als iemand met 11 jaar een telefoon krijgt, bij de ander zitten ze met 2 jaar al op een tablet. Hoe iedereen hiermee omgaat is voor natuurlijk anders. Zelf ben ik wel van mening dat de kinderen een hoop kunnen leren op zo een telefoon en je niet vroeg genoeg kunt beginnen met het uitleggen van de gevaren die daarbij horen.

Zo hoor je namelijk je kind schaterlachen bij Peppa Pig en dan hoor je dat Peppa een baby krijgt. Bij nakijken zie je dus dat er best wat bizarre filmpjes tussendoor glippen. Hier kan het kind niks aan doen, maar als jij uitlegt dat die filmpjes niet voor hen zijn en dat die meteen weg geklikt moeten worden, leren ze er mee om te gaan. 

 

Wanneer geef je een eigen telefoon?

Ik denk dat dit helemaal aan jou zelf is wat je wel en niet accepteert. Je kunt beginnen met een oude telefoon waar alleen wifi op kan. Zodra ze bijvoorbeeld naar buiten gaan alleen, willen appen met vriendjes en vriendinnetjes om af te spreken of om opa een foto te sturen van een slak, dan is het aan te raden om een sim only te nemen bijvoorbeeld van Simpel. Deze kan gewoon in een oude telefoon en je hebt de keuze om het zo hoog of laag mogelijk te houden als jij prettig vindt. Over het algemeen zullen ze toch op de wifi zitten. Naarmate ze ouder worden kunnen er ook meer verantwoordelijkheden gegeven worden. Het is dan ook bijvoorbeeld mogelijk om een nieuwe toestel aan te schaffen met een abonnement mét internet.

 

Verantwoordelijk online gedrag

Er zijn maar weinig kinderen die goed hun eigen grenzen kunnen aangeven met betrekking tot telefoongedrag. Voor je het weet zitten ze uren wezenloos te scrollen door allerlei filmpjes, of zijn ze verloren in hun spelletjes. Voor sommige helpt het een timer te zetten of een tijd af te spreken dat ze online mogen, voor andere kinderen is het nodig om ze zelf even af te leiden met wat anders. Als ze oud genoeg zijn misschien even de hond uitlaten, met een vriendje afspreken, een stukje wandelen of zo iets. En lieve mama doe niet flauw, geef ze even de tijd om af te sluiten. Je wilt zelf ook niet dat iemand midden in een spannend moment van je serie de TV uitdrukt. Of dat je net lekker zit te kletsen met je zuster en je telefoon uit je handen getrokken wordt want je moet sociaal zijn. 

Op een bepaalde leeftijd kan een telefoon helpen met sociaal gedrag. Niet iedereen houdt ervan om altijd onder de mensen te zijn. Samen alleen is ook prettig. Dan spelen ze online tegen elkaar, chatten, kletsen, en kunnen ze vaak meer zichzelf zijn dan geforceerd moeten spelen met die jongen van die hoek omdat die er nu eenmaal is en omdat het nu eenmaal zo hoort. Je zult zien dat als je stopt met dwingen om vriendjes te maken, dat het vaak helemaal goed komt. En zo niet, tja we zijn niet allemaal sociale dieren. 

Spread the love