6 Tips om ongelukken te voorkomen op de trap

Krijg jij al de kriebels als jouw kind in de buurt komt van een trap? Gebruik onderstaande 7 tips om een kindvriendelijke trap te creëren door o.a. de toevoeging van trapbekleding of trapleuningen. Combineer je nieuwe trap met deze tips en voorkom valpartijen!

Neem een gesloten trap

Een gesloten trap is veiliger dan een open of zwevende trap. Bij een open of zwevende trap kan een kind tussen de treden door glijden om vervolgens op de grond te belanden en pijnlijke bezweringen of zelf breuken op te lopen. Ben jij handig en nauwkeurig? Door een latje achter en voor elke treden te spijkeren maak jij je trap zelf makkelijk dicht.

Plaats traphekjesHeb je geen gesloten, maar een open of zwevende trap? Plaats dan een traphekje onder- en bovenaan de trap, zodat een kind vanaf beide kanten niet de trap op of af kan klauteren. Let op de opening en sluiting van de traphekjes en stem dit af op je kind of kinderen.

 

Leg antislip strips neer


Om uitglijden bij een open, gesloten of zwevende trap te voorkomen is antislip bekleding een oplossing. Een trap van de materialen hout of kunststof kunnen heel glad zijn, vooral na een goede schoonmaakbeurt. Het meest voorkomende materiaal voor antislip strips is rubber en wordt toegepast op verschillende materialen, zoals beton, marmer en op houten trappen na een traprenovatie.Monteer een stevige trapleuning


Mocht je kind toch uitglijden, ondanks de antislip trapbekleding, dan is het verstandig om een stevige trapleuning te monteren om zich aan te kunnen vastpakken. Dit gaat om een extra, speciale kindertrapleuning op 60 centimeter hoogte.

kindvriendelijke trap

Verlicht de trap


Een trap op- en aflopen in het donker is geen pretje en daarnaast gevaarlijk. Het is belangrijk om goede verlichting bij de trap hebben. Een goede optie is licht op basis van bewegingssensoren. Deze sprint aan als je kleintje of jij zich bij de trap bevindt.

 

Houd je trap opgeruimd

De oplossing om valpartijen door struikelen te voorkomen is een opgeruimde trap. Laat geen spullen op de trap liggen, waar kleine kinderen overheen kunnen kijken om vervolgens te vallen.

 

Stel duidelijke regels op


Leer een kind dat hij of zij niet zomaar zelf de trap op mag lopen of op de trap mag spelen. Door er zelf altijd bij te zijn als een kind zich verplaatst via een trap, worden ernstige valpartijen voorkomen.

Heb jij nog goede tips?

Lees ook: Welk hekje voor de trap?

Foto’s van de kinderen op de trap zijn van Shutterstock

Spread the love