Leren met kleuters doe je zo!

Kleintjes van nu moeten zoveel kunnen! In groep 1 krijgen ze al een CITO toets.. Soms vind ik het teveel. Maar daarentegen heb ik een heel leergierige dochter die graag meer wil. Die een uitdaging zoekt. Natuurlijk wil ik dit wel stimuleren op een leuke manier. 

Maak tijd voor het leren met kleuters

Het klinkt zo simpel maar het is echt best moeilijk naast die hele drukke baan, de rest van de kinderen, het huishouden en de hond. Om over je liefdesleven maar niet te spreken. Er zijn nog maar weinig ouders die dat half uurtje nemen om even echt voor te lezen. Of die het geduld kunnen opbrengen om voor de 100ste keer uit te leggen hoe je bepaalde letter tekent. En dit is ook echt moeilijk, vooral als je al moe bent. Mijn belangrijkste tip is wel, dat als je echt geen zin hebt. Doe het dan niet. stel wat anders voor om te doen. Om er met een diepe zucht naast te gaan zitten omdat je denkt dat het moet, verpest je het alleen maar.

Ga je er wel lekker voor zitten en willen zij na 5 minuten wat anders doen, laat ze dan ook. Hun aandacht is gewoon echt nog niet zo heel lang. Voorlopig hebben ze nog geen huiswerk, en kunnen ze gewoon gaan spelen.

roze zitzak

Het stimuleren van leren

Nu zijn niet alle kinderen heel leergierig. Maar jij zou dat wel willen? Kijk het belangrijkste is een rustplek voor de kleuters. Voor alle kinderen eigenlijk. Een plekje waar ze zich even terug kunnen trekken om door een boekje te kunnen bladeren of lekker te tekenen. Een lekker grote zitzak is heerlijk om even in te verdwijnen. Ook een fijn bureautje is leuk. Hieraan kunnen ze dan lekker zitten om te gaan tekenen. Vaak willen ze toch bij jou aan de keukentafel zitten. Maar ik heb gemerkt dat nu de kleine haar bureautje heeft zij daar regelmatig even gaat zitten aan mijn oude laptop om een filmpje te kijken of spelletjes te doen. Of ze haalt haar kleurtjes tevoorschijn en gaat kleuren. Zo verraste ze ons laatst dat ze haar naam keurig had geschreven. Toch stiekem even oefenen op haar kamertje.

Tip! Leuke en leerzame boerderij spelletjes!

roze bureau

Telefoon, tablet en laptops

Ik zei het al eerder dat Miya dus wel eens op mijn oude laptop zit. Voor de duidelijkheid: dit betekent niet dat het kind meteen een vitamine D tekorte zombie is die geen vrienden heeft. Nee, sterker nog, het is omdat ik een zwerver heb die bijna niet binnen te houden is. Ze is wel weer heel snel overprikkeld, en heeft dus snel ruzie buiten. Dat mag dus best wat minder. Vaak door een uurtje even rustig op de laptop of telefoon kan ze weer rustig naar buiten en leuk verder spelen. Maar ondertussen leert ze wel hoe alles werkt. Zo zijn er heel veel leuke leerzame spelletjes. Voor Squla.nl vind ik echt een aanrader. Dit is heel leerzaam spelen en beschikbaar voor kinderen vanaf groep 1!

 

Heb jij een leergierig kind thuis? Wat doen jullie om het te stimuleren? Ik hoor graag je tips!

Spread the love