Spelen met lichtinval in je huis

Licht maakt een ruimte levendig. Vooral natuurlijk daglicht brengt meer positiviteit in je huis en je leeft er fijner door. Nu kan de lichtval net op een verkeerde manier staan waardoor de zon in je ogen schijnt, maar daar valt iets aan te doen. Door gebruik te maken van de juiste raamdecoratie kun je zelf spelen met hoeveel licht er je woon- of babykamer in schijnt. Hiervoor zijn verschillende soorten raamdecoratie, die op verschillende manieren werken. Hier worden twee van de belangrijkste behandeld.

Houten jaloezieën

Houten jaloezieën zijn de nummer één van op maat gemaakte raamdecoratie op het gebied van lichtinval. Je kunt houten jaloezieën eenvoudig bedienen en bijstellen zodat je zelf kunt bepalen hoeveel licht er naar binnen wordt geschenen. Daarnaast bieden houten jaloezieën ook meer privacy, minder inkijk en zijn ze goed te combineren met verschillende interieurs. Houten jaloezieën zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, maten en kleuren, waardoor er altijd wel een vorm bij je past.

Shutters

De shutters zijn vergelijkbaar met jaloezieën, maar met net een andere werkmethode. Je opent shutters naar de zijkant toe in plaats van omhoog, waardoor je een soort luiken creëert. Daarnaast zitten de lamellen van shutters in een frame, terwijl ze bij jaloezieën aan een koord hangen. Verder zijn shutters vooral qua werking hetzelfde als houten jaloezieën. De lamellen zijn ook hier aan te passen aan hoeveel lichtinval je naar binnen wilt en bieden gemak in privacy en uitstraling.

Verduistering

Of je nu houten jaloezieën neemt of shutters, maakt niet zoveel uit op het gebied van het verduisteren van je kamer. Beide soorten raamdecoratie houden zonlicht tegen en kunnen ervoor zorgen dat je kamer verduisterd wordt. Dit is onder andere handig als je meer privacy wilt als je met bankzaken bezig bent, wanneer je het licht wilt dimmen voor het kijken naar een film of wanneer je ’s nachts hebt gewerkt en nu uit moet rusten. Beide vormen bieden je het comfort dat je ruimte zelfs midden in een zomerse middag nog zo donker kan zijn als jij dat wilt.

Spelen met het licht

Het grootste verschil met shutters en houten jaloezieën is dat je kunt spelen met de lichtinval. Niet alleen op het gebied van intensiteit, maar ook van hoe de lichtstralen je huis inkomen. Bij houten jaloezieën kun je door de geboden lamellen zelf bepalen in welke hoek de lichtinval je huis in komt. Ideaal als je wel een zonnige kamer wilt, maar de zon net op een verkeerde plek staat waardoor deze anders in je ogen schijnt. Shutters daarentegen zorgen hier ook voor, maar voor mindere mate en meer rechtstreeks dan in een gebogen hoek. Welk van de soorten raamdecoratie jij gebruikt hangt puur af van je smaak en wat je bij je interieur vindt passen.

Spread the love