Welkom bij de peuter puberteit!

Langzaam maar zeker is het dan zover: de peuter puberteit. Een zware maar ook bijzonder leuke periode.

De peuter puberteit

Volgende maand word ze twee. Officieel zou dan de peuter puberteit moeten beginnen, maar hier is het al een tijdje aan de gang. Ik weet dat het een zware periode is. Ik heb hem met de oudste al eerder meegemaakt.

Het woordje ja bestaat nog niet. Alles is nee. Dat is bij hier nu ook het geval. De uitdaging ligt hem vooral in het raden of er nu ja of nee bedoeld word, want als je het fout doet dan krijg je een gilpartij. Ook al kan dat ook nog wel als je het goed doet. Maar dat blijkt dan later pas. Vooral rustig blijven, ze hebben echt nog geen besef en doen het niet om te klieren.

Vroeger als grote zus bijvoorbeeld in een supermarkt ging liggen en gillen dan schaamde ik mij nog wel eens. Nu weet ik gelukkig dat het heel normaal is, en kijk niet op of om. Ik zie wel eens moeders die dan heel boos worden, of juist mee gaan doen. Ik ga er niet over oordelen want heb beide gedaan uit wanhoop. Het beste is om het totaal te negeren, op een normale toon praten, en desnoods optillen en de winkel uit. Buiten kalmeren ze vaak wel, en kun je het nog een keer proberen. Er gestresst van raken maakt het eigenlijk alleen maar erger.

Ze zijn zich totaal niet bewust van hun kracht, en dat een klap van hun best al zeer kan doen. Boos worden en schreeuwen zorgt alleen voor schrikken en huilen. Het op een duidelijke toon uitleggen werkt vaak beter.

Samen lezen Ze worden al stout, en soms echt bewust. Ze moeten natuurlijk zien hoever ze kunnen gaan, dus die beker water voor je neus leeggooien en lachen, daar moet je echt serieus bij proberen te blijven. Wij hebben inmiddels de eerste tree van de trap als straf hoekje. Ze snapt nu als ze daar moet zitten dat ze echt te ver is gegaan. Als wij dan iets doen wat haar niet zint, roept ze ons dan ook rustig naar de trap om daar even te gaan zitten.

Het echte leren begint!

Nu is het moment waarop ze zoveel leren, en alle informatie opzuigen. Grote zus komt al helemaal in haar rol als rolmodel, want wat zij doet, doet de kleine. Zo staan ze dus lekker samen te dansen, eten ze altijd naast elkaar, lezen ze een boekje, kijken ze een educatieve kinderserie, of kunnen ze heerlijk met de poppen spelen. Prachtig om te zien. Alles moet nog een keer gedaan worden, overal is interesse in, dus graaien naar de kastjes en spullen waar niet aan gekomen mag worden. Tot ze door heeft wat wel en niet mag, zet ik dat persoonlijk gewoon op een plek waar ze niet bij kan. Je kunt een kinderslot op de deurtjes zetten, maar oh mensen wat zijn die moeilijk open te krijgen! Vroeger had ik er 1 op de wc omdat er van alles in de wc verdween. Maar als je dan heel nodig moet, en je krijgt het klikje niet los dan is dat een probleem…

boomerang winactie

De Boomerang winactie!

Vanaf 19 april is er een gloednieuwe educatieve serie te zien op Boomerang genaamd, Mush Mush & the Mushables. In Mush-Mush & the Mushables ontdekt Mush-Mush samen met zijn beste vriendjes Lilit en Chep hoe leuk en mooi het leven kan zijn. De afleveringen zitten vol spannende gebeurtenissen waarin Mush-Mush en zijn vriendjes nieuwe ervaringen opdoen en veel plezier beleven in het bos.

Je ziet Mush-Mush & the Mushables vanaf maandag 19 april elke dag om 17:00 uur bij Boomerang!

Wij mogen ter promotie van Boomerang dit pakket aanbieden voor een winactie:

  • broodtrommel
  • badgeset
  • notebook
  • pen

Leuk ook voor als de kindjes straks naar de peuterspeelzaal gaan, of een grote broer/zus! Laat hieronder of op Facebook een reactie achter met de grappigste peuter acties van jouw kleintje!

Ik vind het eigenlijk een hele leuke periode. Ze zijn zo enorm nieuwsgierig, en elke dag zie je dat ze weer iets nieuws geleerd hebben. Heel bijzonder. Echt een tijd om van te genieten!

 

peuter puberteit

 

Spread the love