Baby tot Peuter

De peuter puberteit leuk?

Langzaam maar zeker is het ook voor kleine Miya zover: de peuter puberteit. Een zware maar ook bijzonder leuke periode.

De peuter puberteit

Volgende maand word ze twee. Officieel zou dan de peuter puberteit moeten beginnen, maar hier is het al een tijdje aan de gang. Ik weet dat het een zware periode is. Ik heb hem met Keira al eerder meegemaakt.

Het woordje ja bestaat nog niet. Alles is nee. Dat is bij Miya nu ook het geval. De uitdaging ligt hem vooral in het raden of er nu ja of nee bedoeld word, want als je het fout doet dan krijg je een gilpartij. Ook al kan dat ook nog wel als je het goed doet. Maar dat blijkt dan later pas. Vooral rustig blijven, ze hebben echt nog geen besef en doen het niet om te klieren.

Vroeger als Keira bijvoorbeeld in een supermarkt ging liggen en gillen dan schaamde ik mij nog wel eens. Nu weet ik gelukkig dat het heel normaal is, en kijk niet op of om. Ik zie wel eens moeders die dan heel boos worden, of juist mee gaan doen. Ik ga er niet over oordelen want heb beide gedaan uit wanhoop. Het beste is om het totaal te negeren, op een normale toon praten, en desnoods optillen en de winkel uit. Buiten kalmeren ze vaak wel, en kun je het nog een keer proberen. Er gestressed van raken maakt het eigenlijk alleen maar erger.

Ze zijn zich totaal niet bewust van hun kracht, en dat een klap van hun best al zeer kan doen. Boos worden en schreeuwen zorgt alleen voor schrikken en huilen. Het op een duidelijke toon uitleggen werkt vaak beter.

wat een pech mijn naam is wegZe worden al stout, en soms echt bewust. Ze moeten natuurlijk zien hoever ze kunnen gaan, dus die beker water voor je neus leeggooien en lachen, daar moet je echt serieus bij proberen te blijven. Wij hebben inmiddels de eerste tree van de trap als straf hoekje. Ze snapt nu als ze daar moet zitten dat ze echt te ver is gegaan. Als wij dan iets doen wat haar niet zint, roept ze ons dan ook rustig naar de trap om daar even te gaan zitten.

Nu is het moment waarop ze zoveel leren, en alle informatie opzuigen. Keira komt al helemaal in haar rol als rolmodel, want wat zij doet, doet Miya. Zo staan ze dus lekker samen te dansen, eten ze altijd naast elkaar, lezen ze een boekje, tellen ze van babytv, of kunnen ze heerlijk met de poppen spelen. Prachtig om te zien. Alles moet nog een keer gedaan worden, overal is interesse in, dus graaien naar de kastjes en spullen waar niet aan gekomen mag worden. Tot ze door heeft wat wel en niet mag, zet ik dat persoonlijk gewoon op een plek waar ze niet bij kan. Je kunt een kinderslot op de deurtjes zetten, maar oh mensen wat zijn die moeilijk open te krijgen! Vroeger had ik er 1 op de wc omdat er van alles in de wc verdween. Maar als je dan heel nodig moet, en je krijgt het klikje niet los dan is dat een probleem…

Ik vind het eigenlijk een hele leuke periode. Ze zijn zo enorm nieuwsgierig, en elke dag zie je dat ze weer iets nieuws geleerd hebben. Heel bijzonder. Echt een tijd om van te genieten!

 

 

 

Spread the love

7 reacties

  • Vandaagismooi.nl

    Hier is hij inmiddels een jaar aan de gang. S begon al toen ze 1,5 was. Maar ik moet zeggen dat ik het véél erger had verwacht. Na alle verhalen en opmerkingen valt het me alleszins mee en vind ik het (net als jij) juist een hele TOFFE periode.

    De eigen mening, de nee’s, de eigen keuzes…. S begint echt een eigen persoontje te worden, met een eigen wil/mening. Ik vind dat heerlijk! De enige momenten waarop ik het even niet grappig vind is in de ochtendspits of als ik al meermaals iets heb gevraagd/heb uitgelegd en ze dan net even de grens probeert te zoeken.

    Maar consequent blijven gaat me goed af en dat merk ik ook terug aan S. De grens wordt nauwelijks nog opgezocht en alles is duidelijk. Als ik dan weer eens een op-een-zeurderige-toon nee te horen krijg kan ik alleen maar lachen, pak ik haar op en krijgt ze een knuffel en volgt er een ‘mama houdt van jou!’ met een grijns van oor tot oor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *