Tips om je peuter voor te bereiden op Sinterklaas

Wat vliegt een jaar toch voorbij! Even een paar keer knipperen met je ogen en we zitten al weer in het laatste kwartaal van 2018. Dit betekent dat de feestdagen er weer aan komen. En dus ook dat de Goedheiligman weer naar ons koude kikkerlandje komt. Voor veel kinderen één van de mooiste momenten in het jaar. Maar wat als je jouw peuter nog moet voorbereiden op de komst van Sinterklaas? Of wat als jouw peuter Sinterklaas en zijn pieten een beetje eng vindt en bijvoorbeeld niet op schoot durft? Een goede voorbereiding is het halve werk, waardoor je peuter de Sint niet eng, maar leuk zal vinden. Daarom hieronder vijf tips om je peuter voor te bereiden op Sinterklaas.

Tip 1: samen aftellen tot de Sint arriveert.

Maak samen met je peuter een leuke aftelkalender. Zo kun je iedere dag samen een kruisje zetten, een mijter of een pepernoot inkleuren tot het moment dat Sinterklaas en zijn pieten in het land zijn. Niet alleen wordt de spanning opgebouwd en meer gedoseerd, maar ook krijgt je peuter meer het besef hoe lang het nog ongeveer duurt voor de Sint aankomt. Het is ook aan te raden om een telkalender bij te houden tot de Sint het land weer verlaat.

Tip 2: wees creatief omtrent het onderwerp Sinterklaas.

Kinderen leren sneller op een creatieve manier. Je kunt je peuter dus op een hele beeldende manier kennis laten maken met Sinterklaas. Knutsel bijvoorbeeld een mooie mijter, print kleurplaten, maak samen een Sinterklaas slinger of bak heerlijke pepernoten. Zing Sinterklaasliedjes of trek allebei een prachtig pietenpakje aan.

Tip 3: lees Sinterklaasverhaaltjes voor.

Ook een erg goede manier om je peuter voor te bereiden op de komst van Sinterklaas, is door regelmatig verhaaltjes over hem voor te lezen. Zo leert je peuter erg veel over Sinterklaas en zijn pieten, maar ervaart hij of zij ook al een beetje de hele belevenis. Verhalen komen voor kinderen al gauw tot leven, wat ervoor kan zorgen dat de realiteit minder spannend wordt.

Tip 4: laat je peuter in de speelgoedboeken kijken en cadeautjes aankruisen.

Bij het Sinterklaasfeest horen natuurlijk cadeautjes. Dit is dan ook wel één van de redenen dat Sinterklaas is zo leuk is voor de kids. Ze vinden het fantastisch om tussen cadeautjes te neuzen en hun voorkeur aan te mogen geven. Niet alleen is het leuk voor peuters, maar ook erg handig voor jou als ouder. Je hoeft in ieder geval niet meer lang na te denken over wat je cadeau kunt doen.

Tip 5: kijk naar de sint op TV en/of ga naar de intocht.

Als je peuter voor de eerste keer Sinterklaas bewust mee gaat maken, kan het goed zijn om hem of haar naar de grote intocht te laten kijken op televisie. Op deze manier ziet je peuter dat Sinterklaas ook daadwerkelijk is aangekomen in ons land en proeft hij of zij de sfeer al een beetje. Vindt je peuter het erg leuk om naar Sinterklaas en zijn pieten te kijken? Dan kun je natuurlijk ook naar een intocht toegaan.

Al met al zijn er veel manieren om je peuter voor te bereiden en kennis te laten maken met Sinterklaas. Probeer genoeg met het onderwerp bezig te zijn zodat je peuter leert waar het feest om draait, maar ga er ook niet iedere dag vol mee aan de slag. Te veel er mee bezig zijn kan voor extra stress en zenuwen zorgen. Vergeet vooral één ding niet: het samen genieten!

Spread the love