Pijnbestrijding tijdens bevalling

Dat bevallen pijn doet hoeven we je niet te vertellen. Gelukkig zijn er tal van mogelijkheden om de pijn te verlichten tijdens de bevalling. In dit artikel zullen we een aantal mogelijkheden voor je uitlichten.

Medicatie of natuurlijk?

De bekende ruggenprik kennen we wel, maar ook daar zal ik later in dit artikel nog iets meer over zeggen. Maar wist je dat je ook op een natuurlijke manier pijn kunt bestrijden? Sex is namelijk als pijnstiller 10 keer effectiever dan een valium. Vlak voor je orgasme stijgt namelijk het hormoon oxytocine enorm wat lijd tot een grote hoeveelheid endorfine, een natuurlijke pijnstiller!

Ik snap dat jij of je partner misschien niet zit te wachten op een vrijpartij tijdens de bevalling, maar wellicht is het bij de oefenweeën interessant om een glazen dildo (hygiënisch) of een ander speeltje in het nachtkastje te hebben. Zo kun je gelijk kijken wat het voor jou doet. Een dildo kopen hoeft trouwens niet heel spannend te zijn wanneer je dit gewoon online doet. 

Toch voor de medicatie gaan?

Helemaal logisch! Ik zelf heb dit ook gehad. Bij mijn eerste bevalling kreeg ik een Remifentanil-pomp. Dit gaat via een infuus en daar zit weer een knop aan vast. Via het infuus komt de Remifentanil in je lichaam en dit morfinepreparaat werkt ontzettend snel. Wanneer je dan een wee voelt opkomen druk je op het knopje en dien je zelf de dosis toe. Zo houd je zelf de regie in handen en dat kan voor sommigen echt heel prettig zijn.

Het nadeel van het bekende pompje is dat je suf kan worden tussen de weeen door waardoor je het gevoel kunt hebben een deel van de bevalling “kwijt te zijn”.

De ruggenprik

Bij de ruggenprik komt wel wat meer bij kijken. De anesthesioloog brengt een heel dun slangetje aan in de ruimte tussen je ruggenwervels. En dat is niet geheel zonder zorgen. De prik doet in sommige gevallen pijn, maar het kan ook soms lastig zijn om de katheter aan te brengen wanneer je al weeen hebt. Eenmaal aangebracht voel je de pijn van weeen niet meer. Het kan overigens wel weer even duren voordat je je benen en onderbuik weer voelt. Dus reken er niet op dat je direct na de bevalling weer naar huis kunt. Daarnaast is het ook niet zo dat dit zonder risico’s is. De risico’s zijn klein, maar ze zijn er wel zeker. Overleg dan ook goed voor je dit wilt doen. Het zou precies jou maar gebeuren….

Er zijn mogelijkheden genoeg. Waar kies jij voor?

Spread the love