Pijnstilling tijdens de bevalling. Een bevalling is topsport. Lichamelijk wordt er veel van je gevraagd en het is zeker begrijpelijk dat je hier tegenop kijkt. Tijdens de bevalling is het belangrijk om je te focussen op het resultaat:jouw prachtige baby!
Puur natuur
De meeste vrouwen hebben een voorkeur voor puur natuur. Dit gaat niet zonder pijn. Bij een natuurlijke bevalling is het erg relevant dat je rustig bent. In een kalme situatie ben je namelijk beter in staat om de weeën op te vangen. Tijdens je zwangerschap kun je hiervoor zwangerschapsyoga volgen of oefenen met ademhalingstechnieken.
Je hebt verschillende ayurveda technieken die je kunt proberen. Ook in warm water liggen of massages kunnen helpen om de pijn te bestrijden.
Ruggenprik of pijnpompje
Als je graag een ruggenprik wilt, dan moet je kiezen voor een ziekenhuisbevalling. Een ruggenprik krijg je namelijk alleen als je in het ziekenhuis bevalt. In het ziekenhuis zal de ruggenprik worden gegeven door een anesthesist. Na ongeveer 7 tot 8 cm ontsluiting krijg je op eigen verzoek geen ruggenprik meer. Het duurt namelijk dan meestal nog even totdat je daadwerkelijk een ruggenprik kunt krijgen.
Is er een medische reden om alsnog een ruggenprik te geven? Dan mag dit in enkele gevallen ook na de 7 cm. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat een vrouw helemaal uitgeput is waardoor ze de pijn niet meer aan kan. De arts zal verdovingsvloeistof spuiten ongeveer onder het midden van je rug. Als je een ruggenprik hebt gekregen, dan voel je vaak geen pijn. Druk kun je wel voelen.
Voor de baby is de ruggenprik niet slecht. De bloeddruk van de moeder kan wel gaan dalen. Daarom krijg je een infuus met veel vocht. Op deze manier wordt een lage bloeddruk voorkomen. De bevalling zul je bewust meemaken omdat je van een ruggenprik niet suf zult worden. De keuze voor een ruggenprik is voor iedereen persoonlijk. Heb je vragen? Dan kun je in de meeste gevallen terecht bij je verloskundige of huisarts.
Het pijnpompje
Er is ook een pijnpompje. Je krijgt dan een soort van infuus, met een pompje eraan. Je kunt hier zelf dan af en toe op drukken. Het geeft je een soort van morfine achtig roesje, wat de ergste weeën opvangt. Een super alternatief voor de ruggeprik. Het enige nadeel hiervan is wel dat zodra je moet persen, het pompje wordt uitgezet. Dat persen gaat dus op eigen kracht.
Soms geen keuze
Soms wil je de bevalling graag op eigen kracht doen, maar laat de situatie waar jij je in bevindt dit niet toe. Als het ontzettend pijn doet en het ook nog eens erg lang duurt, dan kan het zijn dat je op dat moment geen enkele uitweg ziet dan het gebruik van een ruggenprik of pijnpompje. Vooral als je lichaam op een gegeven moment helemaal uitgeput is, kan het zijn dat je dit advies krijgt.
Maak je geen zorgen
Probeer je zo min mogelijk zorgen te maken in een dergelijke situatie. Uiteindelijk moet je ervoor zorgen dat je zo min mogelijk stress en spanning hebt op het moment dat je moet bevallen. Het gaat er om dat je baby gezond geboren kan worden, soms moet je dan je persoonlijke wensen even loslaten. Als jij je prachtige baby in je armen hebt, ben je alles ook zo weer vergeten.
Ga jij voor een ruggenprik of puur natuur?
Ik wilde altijd het liefst zonder medische ingrepen. Maar mijn eerste en vijfde bevallingen eindigden in het ziekenhuis met een ruggenprik helaas.
Ik wou een ruggenprik, maar helaas ging dat drie keer mis dus kreeg ik een pompje.
Bij mijn eerste bevallig heb ik wel Pethidine gekregen tegen de pijn. De tweede werd een keizersnede, dus ook een ruggeprik
ik wilde in het ziekenhuis bevallen maar wel op eigen kracht. Dat is ook beide keren gelukt.
Toen ik rugweeën kreeg wilde ik het liefst zo snel mogelijk een ruggenprik. Helaas duurde het even voordat ik er een kreeg.
Ik wilde thuis bevallen. Zonder pijnbestrijding. Helaas pakte dat anders uit. Bij de ks gelukkig een ruggenprik gehad. Zo kon ik toch alles meemaken.
Ik heb beide bevallingen zonder pijnbestrijding gedaan. Heb er geloof ik niet eens aan gedacht haha.
Ik ben twee keer zonder pijnstilling (maar wel ingeleid) bevallen. Dit had mijn voorkeur, omdat pijnstilling ook risico’s heeft. Maar ik heb het nooit echt uitgesloten, als het nodig was geweest was het ook prima geweest.
De eerste keer een ruggenprik en de tweede keer zonder echte pijnstilling..