Slecht slapende kinderen? Hier had je misschien nog niet aan gedacht…

Heb je kinderen in huis die de slaap niet kunnen vatten? Of steeds wakker worden waardoor ze niet de rust krijgen die ze nodig hebben? Ieder kind gaat weer nét iets anders om met slapen, er zijn helaas geen methoden die voor alle kinderen of in alle situaties perfect werken. Hier zijn 9 mogelijke trucs om jouw kind te laten slapen waar je nog niet aan had gedacht!

 

1. Ga stofzuigen

Monotone geluiden werken vaak heel slaapverwekkend. Stofzuigen kan veel kinderen binnen de kortste keren in slaap doen sukkelen. Eerst vinden ze het spannend, dan interessant en dan zzzzzzzzz…… Naast het in slaap brengen van jouw kind heb je ook direct het huis aan kant, dat is dubbele winst!

 

2. Maak een rit met de auto

Je hebt een kind dat maar niet tot rust kan komen. Je ziet de ogen steeds verder sluiten maar slapen lukt niet. In plaats van thuis te wachten kun je beter een ritje gaan maken. Het maakt niet uit waar je naartoe gaat, binnen enkele minuten zal jouw kleine coureur in het zitje onderuit zakken en kun je weer voor de deur parkeren en de dromende dreumes naar binnen dragen. Laat jouw kind niet urenlang in een autostoel, kinderwagen of ander zitje slapen, dat is slecht voor het lichaam.

 

3. Dutjes kunnen de nachtrust verstoren

De eerste pakweg drie levensjaren hebben kinderen veel slaap nodig, verspreid over meerdere keren per dag. Maar tussen drie en vijf jaar zal dit voorbij gaan, tenzij het kind echt een uitputtende dag heeft gehad. Bij teveel dutten overdag kan het kind tijdens bedtijd té alert zijn. Probeer dutjes voor het slapengaan te voorkomen. Uiteraard moet je een uitgeput kind niet wakker proberen te houden, let bij opgroeiende kinderen die niet goed slapen wel op overmatige dutjes overdag.

 

4. Tot rust komen heeft tijd nodig

Je kunt niet verwachten dat een kind van druk spelen direct het bed inspringt en in slaap valt. De adrenaline suist door dat kleine lichaam, je kunt niet verwachten dat het kind van turbo naar nul gaat op afroep. Neem de tijd om tot rust te komen met een vast ritueel dat iedere dag weer terugkeert.

 

5. Zorg dat het kind zich veilig voelt

Een veilige omgeving stelt het kind gerust, wanneer er ieder moment iets onverwacht kan gebeuren is dat geen prettige situatie om in te gaan slapen. Veiligheid kan fysiek zijn of mentaal. Zijn er zaken in de slaapkamer die het kind angstig maken? Haal ze dan weg. Wanneer ze wat ouder worden kun je vragen waar het kind bang voor is, en die angsten vervolgens proberen weg te nemen.

 

6. Neem zorgen weg

Naast angst spelen zorgen ook een belangrijke rol bij slecht slapen. Staat er morgen een belangrijke toets op de agenda? Is er iets wat jouw kind dwars zit? Luister naar je kind en beloof dat je het samen in de ochtend aan zal pakken. Morgen komt er een oplossing, ga maar lekker snel slapen dan is die volgende dag heel dichtbij! Mocht het kind niet kunnen verwoorden wat het probleem is kun je vaak wel signalen oppikken. Let ook op de planning, of er bijzondere afspraken of activiteiten op stapel staan bijvoorbeeld.

 

7. Laat kinderen slapen in het donker

Veel mensen hebben moeite met slapen in een (deels) verlichte ruimte, dit is gekoppeld aan het circadiane ritme dat we allemaal in ons hebben. In de zomermaanden gaat de zon pas lang na bedtijd onder. Dit kun je oplossen met verduisterende rolgordijnen. Zo maak je het goed donker in de kamer. Als jouw kind dit eng vindt kun je een klein nachtlampje neerzetten of ophangen. Met elektrische rolgordijnen kun je de gordijnen langzaam laten sluiten zodat de overgang heel subtiel verloopt. Zo gaat de zon ‘onder’ wanneer het bedtijd is. Sinds kort zijn de gordijnrailmotoren ook beschikbaar in de Somfy webshop.

 

8. Laat kinderen rustig ontwaken

Datzelfde geldt voor de tijd om op te staan. Met verduisterende elektrische raambekleding kun je ook precies bepalen wanneer het weer licht wordt in de kamer. Stel een timer in, of bedien de raamdecoratie met een afstandsbediening of app. De elektrische raambekleding prijs varieert per merk en type. Zo zijn er systemen met fluisterstille motor, en met gordijnen die precies op maat zijn gemaakt. Smart home elektrische rolgordijnen zijn wat duurder, maar die kun je wel perfect koppelen aan andere slimme toepassingen in huis zoals de slimme melders van Somfy.

 

9. Accepteer de situatie

Er is helaas geen wondermiddel om je kind in slaap te sussen en in slaap te houden. Wordt niet gefrustreerd, dat werkt alleen maar averechts. Geef een nieuwe methode ook even de tijd om in te werken en kijk goed naar de signalen die jouw kind afgeeft. Regelmaat is belangrijk voor ons allemaal, je kunt beter slapen niet forceren. Het kan zijn dat de oplossing vanuit een onverwachte hoek komt. Vergeet uiteraard ook niet de ‘standaard’ trucs te proberen zoals een verhaaltje vertellen of een slaapliedje zingen. Dat werkt niet alleen in veel gevallen, het is nog reuze leuk ook!

 

Spread the love