Gezellig samen tandjes poetsen | wanneer tandarts?

Een baby groeit ontzettend snel het eerste jaar. Behalve dat een baby er zo’n kleine 30 cm! aan lichaamslengte bij krijgt, groeien ook de haartjes en komen de eerste melktandjes door. Sommige baby’s krijgen pas rond hun eerste verjaardag het eerste melktandje, maar je hoort ook wel eens dat een baby bij de geboorte al een tandje heeft. Maar bij de meeste kinderen beginnen de tandjes door te komen zo rond de leeftijd van een half jaar.

De eerste melktandjes, tijd voor de tandarts!

Eerst komen de twee ondertandjes door en daarna de twee boventandjes. Dat staat altijd zoooo schattig! Rond de derde verjaardag is het melkgebit compleet.

Zodra het eerste tandje doorkomt kun je je baby het beste direct meenemen naar de tandarts, zoals bijvoorbeeld naar Tandarts Jordaan in Amsterdam. Dit is een praktijk met tandartsen die gespecialiseerd zijn in de mondzorg bij kinderen en kent een hele fijne kindertandarts in kindertandarts in Amsterdam. Ten eerste om hem vertrouwd te laten worden met de tandarts, de omgeving en de geluiden.
En ten tweede, omdat het belangrijk is al snel kennis te laten maken met de goede verzorging van het gebitje.
Nu denk je misschien; wat een onzin, een baby van nog geen jaar meenemen naar de tandarts! Het is “maar” een melkgebitje en dat wordt over een jaar of 6 toch gewisseld. Maar….daar vergis je je in. Want kinderen die al vanaf baby af aan meegaan naar de tandarts zijn er op latere leeftijd veel minder angstig voor. En een goede gebitsverzorging vanaf een zeer jonge leeftijd draagt bovendien bij aan een gaaf gebit in de toekomst!
Wist je trouwens dat er 70% minder gaatjes bij kinderen ontstaan, als je vanaf het doorkomen van het eerste tandje zorg besteed aan het gebit? Als dat geen win-win situatie is!

Thuis de tandjes poetsen

Thuis kun je je baby vertrouwd maken met het poetsen van de tandjes. Ik hoor je denken; ook dat eerste ene tandje poetsen?? Ja zelfs dat ene tandje! Als dat tandje niet gepoetst wordt vormt zich daar, net als bij onze tanden plaque. En iedereen weet wat plaque veroorzaakt op den duur; precies.. gaatjes! Dus, koop een tandenborstel die geschikt is voor baby’s en speciale milde tandpasta en ga samen gezellig aan het poetsen. Het is wel belangrijk dat je een zachte tandenborstel gebruikt. Sowieso voor een optimaal resultaat en het zorgt er voor dat het tandvlees van je baby niet beschadigt.
Maak van het tandenpoetsen een vast en gezellig ritueel; het liefst op een vast tijdstip. Bijvoorbeeld ‘s avonds voor het slapen gaan. Eerst lekker in bad en dan gezellig samen tandjes poetsen. Maak er geen “ding” van. Het poetsen van de tandjes moet op een leuke manier gebeuren. Zing er desnoods liedjes bij! Net zoals het bezoek aan de praktijk van de tandarts moet het een leuke ervaring zijn. Begin je daar vroeg mee op een leuke ontspannen manier, dan gaat je baby als hij straks groter is met veel plezier naar de tandarts en wordt hij een “goede poetser”. Wedden dat hij straks zijn tanden bloot kan lachen omdat ze er zo mooi en gaaf bij staan!

Tip! Lees ook over wat te doen als de eerste tandjes doorkomen!

Spread the love