10 tips voor bij waterpokken

Waterpokken… We hebben ze (weer) gehad… School waarschuwde al en ik zei nog ”ooo geeft niks hoor, ze heeft ze al gehad”. Twee dagen later zat ze compleet onder… Mijn dochter was een jaar en een beetje toen ze ze had, het waren er een stuk of tien. Maar nu… dit zijn er geen tien….

Kind vol met waterpokken

Dat kleine meisje (net 4) zat helemaal onder… haar voetzolen, oren, handpalmen en zelfs haar hoofdhuid zat vol. Goed. Oke. Ze speelde nog en was blij, dus als dit het is… prima. Maar niet veel later lag ze met koorts in mijn armen. Kleine schat…

Voor hoever ik wist, kan je maar een keer in je leven waterpokken krijgen… Maar de huisarts zei ”wanneer een kind nog jong is, zo om en nabij een jaar, zit er een kans in dat ze het nog een krijgen”. Het advies was, blijft uit de buurt bij zwangeren en kleine baby’s (onder de zes maanden), smeer de verkoelende lotion en zorg dat ze niet krabt. Tja… eh… vertel haar maar eens niet te krabben wanneer ze jeuk heeft… Machtige uitdaging dit…

DUS op zoek naar alles wat ook maar een beetje zou kunnen helpen. Omdat ze nu als een plakbandje aan mij vastgekleefd zit (wat ik natuurlijk ook heel lekker vind)MOET ik iets vinden dat haar weer een beetje blij maakt… want dat boven op mij slapen, liggen, zitten, eten is gezellig! Maar ik ren liever weer met je door de tuin…

Tips bij waterpokken

Hier wat handige tips die ons er doorheen hebben geholpen.

  • Menthol poeder. MAAR! Niet met open wondjes…
  • Ventilator… Maar omdat je niet de hele dag buiten gaat doorbrengen en je je kind niet op een schommel zet met regen, hebben we de wind naar binnen gehaald. De ventilator mocht ze zelf aanzetten wanneer ze jeuk had. SUPER interessant! Plus de jeuk verdween even.
  • VSM Calendula. Verkoelende lotion, deze is wel vooral voor de tijd na de blaasjes.
  • Koud washandje, die haalde ik over haar gezicht heen zodat het even wat verkoelde. Dat is vooral handig wanneer de blaasjes nog niet open zijn of juist net open zijn. Wel steeds een schoon stuk gebruiken en niet vegen maar deppen.
  • Havermout of zemelen bad. Washandje/hydrofiele doek vullen met gemalen havermout en dichtknopen. Die leg je in een lauw/warm bad. Wanneer je het huidje daarmee wast worden ze helemaal zacht. Kinderen mogen gewoon in bad, en vinden het vaak fijn ook. Maar hier was het aller ergste dat de buitjes in beeld waren… DUS mocht ze van mij met haar shirt in bad… de grootste lol!
  • Sinaspril voor de wat oudere kindjes. Wil je kind geen zetpillen (wat ik best kan begrijpen!!) is er ook sinaspril. Ik ben altijd van mening dat zonder medicijnen altijd het beste is mits dat kan en verantwoord is! Mocht de zetpil ook bij jouw kind voor drama zorgen, kan je de kauwtabletten of drink paracetamol halen.
  • Nageltjes kort houden en even lekker die vijl overheen halen.
  • Litteken creme van Biodermal. Wanneer de korstjes er net af zijn, lekker smeren hiermee. Dit zorgt ervoor dat ze zo min mogelijk littekens eraan overhouden. Want het is leuk hoor… dat advies van niet krabben… maar je voorkomt het nooit helemaal.

En 2 persoonlijke tips bij waterpokken

  • De aller belangrijkste tip… leg het ze uit. Vertel wat ze hebben, waarom het beter is niet te krabben en vooral dat ze er ontzettend cool uitzien met al die mooie bultjes!
  • Schommelen… klinkt stom… maar schommelen vindt ze waanzinnig. Doordat de wind langs haar gezicht ging, had ze geen jeuk meer. Dikke jas aan, sjaal om. Het feit dat ze even plezier had en vooral geen jeuk, maakte haar blij!

Inmiddels zijn ze hier weer weg. Nou ja weg… ingedroogd. We blijven lekker de litteken creme smeren en blijven roepen hoe cool ze is met al die spikkeltjes! Nu even een weekje weer slapen ‘s nachts, want zoals de dokter zei ”Je kan de klok erop gelijk zetten dat je zoon ze volgende week krijgt… tenzij hij een MEGA weerstand heeft…” Ach joh… prima! Ik sleep ze er doorheen. Want groot worden doen we samen!

10 tips bij waterpokken

Spread the love