Tuintrend: verticaal tuinieren

Tuinieren is niet voor iedereen weggelegd. Sommige werken graag met de handen om een tuin weer mooi te maken en andere hebben er een hekel aan. Maar wat als je tuinieren juist super leuk vindt, maar te weinig ruimte hebt? Niet getreurd, want hiervoor is verticaal tuinieren de wereld ingebracht. Deze trend is er natuurlijk al een poosje, maar is sinds 2016 nog veel populairder geworden. Een absolute must voor de tuinaanleg van dit jaar.

Wat is verticaal tuinieren?

Het doel van tuinieren is om van zaden en bollen, adembenemende bloemen en planten te maken. Met de juiste verzorging en geduld staat je tuin straks vol met rozen, hyacinten, lavendel, groenten, fruit of verschillende kruiden. Maar wat is nu het verschil tussen ‘gewoon’ tuinieren en verticaal tuinieren? Normaal worden planten naast elkaar in de bodem geplant, bij het verticale tuinieren ga je juist de hoogte in. Hierdoor nemen de bloemen en planten niet alleen minder ruimte in, maar het ziet er ook nog eens leuk uit als decoratie aan de muur.

Hoe kan je verticaal tuinieren?

Zoals bij elke trend, spelen winkels hierop in om verkoop te bevorderen. Zo ook bij verticaal tuinieren. In een tuincentrum zijn er verschillende systemen te koop om gemakkelijk verticaal te tuinieren. Uiteraard kan je ook zelf creatief zijn en een constructie maken voor verticaal tuinieren. Door bakken op elkaar te stapelen of een rek tegen een wand te plaatsen creëer je gemakkelijk opties om de hoogte in te gaan met tuinieren. Bekijk de afbeeldingen hieronder voor meer inspiratie.

Naast het verticale tuinieren is veel beplanting ook trend. Door niet alleen horizontaal te tuinieren, maar ook verticaal, kan je meer planten kwijt. 2 vliegen in 1 klap! Kom je er zelf niet uit met verticaal tuinieren, of heb je gewoon een extra handje nodig? Een hovenier helpt je graag met de tuinaanleg en onderhoud van het verticale tuinieren.

Tuinieren met kinderen

Aangezien we nog steeds meer thuis zijn dan voor de grote C, is het tuinieren met kinderen een super leuke bezigheid. Betrek ze dan ook bij het planten en het schoonhouden van de tuin. Behalve leerzaam is het ook gewoon echt leuk om te doen. De meeste tuinen waar ook kinderen wonen zijn vrij strak omdat ze niet willen dat de kinderen plantjes uit de grond trekken. Maar dat is een voordeel van het verticaal tuinieren, dan is de kans een stuk kleiner. Maar als ze mee helpen zullen ze het veel minder snel stuk maken ook.

Mocht je een een goede boom hebben, of handig zijn met een rek, dan kun je een schommel in de tuin hangen. Kunnen ze al schommelend genieten van hun kleurige tuin!

verticaal tuinieren

Spread the love