De minder leuke dingen om aan te denken bij kleintjes!

Bij de zwangerschap denk je aan van alles wat er gepland en geregeld moet worden. De babykamer, de kraamkaartjes, zwangerschapsverlof en babykleertjes staan als eerste op de lijst. Maar wat dacht je van verzekeringen, erkennen, en gezag bijvoorbeeld?

Erkenning en de naam

Ben je alleen dan is het vrij simpel. De naam mag je zelf bedenken, en ook de achternaam is van jou. Ben je getrouwd dan is het ook vrij simpel. De achternaam is van de vader (in Nederland), en de erkenning en het gezag zijn automatisch geregeld. Hij is de vader en heeft alle rechten en plichten. Wil je toch jouw achternaam dan moet je daar beide voor tekenen.

Ben je nou niet getrouwd, dan moet je echt van alles gaan regelen. Een kind moet erkend worden als je de vader wel op zijn plichten wilt kunnen wijzen, en hij officieel de vader wilt zijn. Ook besluit je hier meteen wat de achternaam word van het kind. Dit kun je gewoon bij het gemeentehuis doen, en is zo gebeurt. De vader kan het kind dan bij geboorte ook gewoon aangeven bij de gemeente.

Gezag

Erkenning betekent voor de vader dat hij alle plichten heeft, maar nog steeds nul rechten. De moeder blijft hoofdverantwoordelijke. Wil je ook rechten dan moet je samen het gezag aanvragen. Dit kan gelukkig ook gewoon online. Je hebt dan als vader net zo veel rechten en plichten als de moeder. Dit kan ook nog jaren later als je het net zoals wij steeds vergeet.

 

Mijn oudste dochter is in Spanje geboren, en daar gaat het weer heel anders. Op het geboortebewijs vanuit het ziekenhuis staan beide namen van beide ouders. Hiermee kan de vader of de moeder aangifte doen in het gemeentehuis. Je ontvangt dan een familieboekje die je voor bijna alles moet gebruiken later. Die heb je bijvoorbeeld nodig om het eerste paspoort aan te vragen.

Het kind krijgt hier de eerste achternaam van de vader (in Spanje heeft iedereen er twee) en de eerste achternaam van de moeder. De vader heeft hierbij automatisch het kind erkent, en heeft net zoveel gezag als de moeder. Het maakt hier verder niet uit of je wel of niet getrouwd bent.

 

Om voor haar het gezag aan te vragen moeten wij eerst naar het Spaans consulaat om een huidig geboortebewijs te krijgen. Dit kan echter maanden duren, en nu heb ik begrepen dat mijn zus (die op 5 minuten lopen van het gemeentehuis waar het vandaan zou moeten komen woont) het met een brief van mij ook op kan halen. Dat zou waarschijnlijk sneller zijn. Voor ons is dit belangrijk omdat de zusjes natuurlijk niet gescheiden mogen worden mocht mij iets gebeuren.

Wat doe je bij overlijden?

Het klinkt heel simpel, het kind gaat naar de andere ouder. Als de andere ouder geen gezag heeft, dan gaat een kind wettelijk naar de ouders/moeder van de moeder, en bij gebrek aan ouders naar een zus of een broer. Je ziet het, als vader kom je echt als laatste aan bod. Natuurlijk als alles gewoon normaal gaat in een familie dan blijft zo een kind gewoon bij de vader. Maar als alles netjes op papier staat, kom je later niet voor onplezierige verrassingen.

Als je nou allebei komt te overlijden dan is het wel heel handig dat er iemand op papier staat die de kinderen krijgt toch?

Wie kies je?

Wij hebben gekozen voor mijn schoonzusje en haar man, en mijn broer en zijn vrouw zijn de backup/hulp/toeziend voogd. De meiden zijn dan bij familie, en zij zullen de zusjes nooit uit elkaar halen. Ook de manier van opvoeden en wat wel en niet belangrijk is voor de kinderen ligt redelijk op 1 lijn. Natuurlijk zijn er ook grote verschillen, maar die zijn niet zo dramatisch dat ze naar een ander zouden moeten gaan. De voordelen wegen op tegen de nadelen (ze wonen bijvoorbeeld aan de andere kant van de wereld). De meiden zouden bij hun het gelukkigst zijn, en daar gaat het om. Nog iets waar je aan moet denken is dat je de kinderen ook na laat aan iemand die contacten met de familie zou houden, die het financieel kan trekken, en die net zoveel van jou kinderen zal houden als van hun eigen.

Verzekeringen…

Dan krijg je nog het hele pakket aan verzekeringen. Niet alles gaat automatisch namelijk.

Zorgverzekering

De zorgverzekering is handig om even te kijken of een gezinsverzekering niet voordeliger is. Of dat het een betere dekking geeft tijdens de zwangerschap, een miskraam, bij postnatale depressies, langere kraamzorg of bijvoorbeeld een fysiotherapeut bij bekken instabiliteit.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering is zeker weten aan te raden als de kinderen wat ouder worden en lekker met een pop lang de deur van een auto krassen, in bad gaan met je nieuwe telefoon, of de fiets van een ander kind slopen. Zo een verzekering is gewoon handig.

Levensverzekering

De levensverzekering is best duur, maar je laat wel wat achter voor de kinderen. Dit kan wel een flinke ruzie opleveren in sommige gezinnen, dus probeer heel duidelijk te zijn in je testament.

Uitvaartverzekering

Last but not least, wist je dat je nu al een uitvaartverzekering kunt afsluiten voor de kinderen? Een kind uitvaartverzekering zorgt ervoor dat mocht er iets gebeuren, je verzekert bent voor de uitvaart. Als ze 21 zijn kunnen zij dit zelf overnemen, en verder betalen. Zo hebben ze die verzekering al snel afbetaald. Je kunt het dan afkopen zodat je een leuk bedrag krijgt, en weer opnieuw beginnen, maar je kunt het ook gewoon laten staan. Mijn moeder heeft dit vroeger voor mij en mijn broer gedaan, en wij hebben besloten om het niet af te kopen, maar gewoon te bewaren voor wanneer het nodig is.

 

Bij Yarden kunnen kinderen zelfs tot hun 21e worden meeverzekerd (gratis) op de polis van één van de ouders, wanneer ze 21 zijn vervalt dit dan en sluiten ze hun eigen uitvaartverzekering af. Daarnaast kun je ook een aparte uitvaartverzekering voor je kind afsluiten (wel betaald), zodat wanneer het kind overlijdt je een extra uitvaartverzekering hebt. Je kunt de uitvaart dan geheel inrichten naar alle wensen, omdat je twee keer een bedrag krijgt verzekerd. Na het drama die wij hadden bij de uitvaart van mijn oma omdat toch niet alles gedekt bleek te zijn, is een dubbele verzekering echt geen overbodige luxe! Je wilt gewoon op zo een moment niet nog nadenken over de kosten, gewoon niet.

Dit zijn allemaal minder leuke dingen om te moeten regelen, maar wel even belangrijk, zo niet veel belangrijker dingen om toch aan te denken!.Heb jij alles al geregeld?

 

De foto’s van het gezin zijn van Shutterstock

 

 

Spread the love

2 gedachten over “De minder leuke dingen om aan te denken bij kleintjes!

  1. Wat goed om dit nog eens te lezen. Wij hebben alles goed geregeld behalve de uitvaartverzekering. Hier moet ik toch echt eens naar kijken!

Reacties zijn gesloten.