Voorlezen is ontzettend goed voor jullie band, en ook nog eens goed voor de taalontwikkeling van je kindje. Maar wat nou als je kindje ongeduldig is en je het niet zo goed voor elkaar krijgt om een boekje voor te lezen? Of misschien heeft jouw kindje wel ADHD, PDD-NOS, autisme? Hoe kun je er dan voor zorgen dat het ook voor hen leuk wordt?
Gewoon een tikkeltje ongeduldig
Valt je kindje gewoon in de categorie ‘tikkeltje ongeduldig’? Dan heb je vast iets aan de volgende tips!
- Misschien een inkoppertje maar ik noem hem toch even. Kies het juiste moment uit om voor te lezen. Een moment waarop je kindje even uitgeraast is, maar nog niet volledig opgebrand. Als je kindje vol energie en helemaal enthousiast is, dan is het misschien niet het moment om voor te lezen.
- Kies boekjes met een juiste lengte, kort te lange verhalen eventueel zelf even in tijdens het voorlezen
- Ga naar de bibliotheek en laat je kindje eens helemaal zelf uitzoeken wat hij leuk vindt. Probeer het desnoods eens uit in de bibliotheek!
- Laat ze thuis ook de boekjes zelf uitkiezen, maar geef bij jonge kindjes niet al te veel keuze. Dan is kiezen uit 2 boekjes genoeg.
- Zorg voor een vaste regelmaat, een ritme, structuur, houvast. Daar gedijen ze het beste bij! Laat van te voren weten wat er gaat gebeuren: Eerst tanden poetsen, dan een boekje, dan kletsen, dan slapen. En zorg dat het een terugkerend ritueel is.
- Kijk naar wat je kind aanbiedt en ga daar in mee. Luister naar je kind, geeft hij midden op de dag aan een boekje te willen lezen? Ga daar dan in mee! Merk je dat je kindje geen zin meer heeft, vraag het dan gewoon!
- Misschien vind je kindje het te saai omdat je zelf met een te monotone stem voorleest? Luister een kritisch naar wat je doet. Ga je te snel? Te langzaam? Gebruik je de juiste intonatie?
- Maak het speciaal: “Zullen we vandaag even gezellig samen een boekje lezen in het grote bed omdat je gisteren zo rustig hebt geluisterd naar het verhaal?”
En nog eentje in de categorie zelfreflectie. Heb jij wel genoeg geduld? Straal jij rust uit? Of moet je zo nog weg? Is de was zo klaar? Of moet je de afwas nog doen. Probeer zelf ook even in het hier en nu te zijn. Volledige aandacht bij je kindje. En het boekje. De rest van de wereld bestaat niet.
Voorlezen bij een stoornis
Heeft je kindje een bepaalde diagnose gekregen? ADHD, PDD-NOS of misschien wel autisme? Dan kan het soms nog een pak lastiger zijn om rustig te gaan voorlezen aan deze categorie. Praktische tips die je helpen bij het voorlezen aan kinderen in deze categorie:
- Leg ze vooraf uit wat de bedoeling is van het voorlezen. Vertel dat je het fijn vind als hij of zij rustig blijft liggen terwijl jij het verhaaltje voorleest. Dat hij het gerust mag zeggen als hij het niet begrijpt of een vraag mag stellen tussendoor, zolang het maar over het boekje of het verhaal gaat bijvoorbeeld.
Zo maak je duidelijke en concrete afspraken en weten ze wat er van hen verwacht wordt. Maak wel afspraken die passen bij de leeftijd van je kindje natuurlijk! En formuleer de afspraken positief (dus geen je mag niet…) - Geef ze op goede momenten positieve aandacht! Hebben ze 2 bladzijden heel goed geluisterd? Zeg daar dan wat van! Beloon ze. Zo leren ze ook met rustig gedrag (positieve) aandacht te krijgen.
- Zorg voor weinig afleiding om hen heen. Zorg voor een rustige omgeving, dat alles wat hij in zijn hoofd heeft eerst gedaan is (bijvoorbeeld: hij wil liever eerst een pyjama aan en dan voorlezen). Check even of alles in orde is vóór je start met voorlezen. Maak een lekker nisje ergens of bouw een tentje waarin je niets van de omgeving ziet zodat ook de omgeving hem niet kan afleiden.
- Oefenen, oefenen, oefenen. Geduldig stil zitten moet je oefenen. Heel vaak oefenen. En niet boos worden, blijf zelf ook rustig! Gaat een heel boekje voorlezen niet goed? Kijk tot wanneer het wel goed gaat en probeer de volgende keer het voor te zijn. Stop halverwege een boekje als je merkt dat hij of zij onrustiger wordt. Beloon hem dat hij zo gezellig was en zo goed luisterde! En vertel dat het boekje morgen verder gaat.
- Misschien overbodig maar zit je kindje in een woede uitbarsting of is hij gewoon heel erg boos. Ga dan niet verplicht zitten voorlezen omdat het moet. Jij weet zelf het beste of je je kindje dan even met rust moet laten of wat anders.
- Elk kindje is dol op herhaling maar een autistisch kindje misschien soms nog wel meer: het duurt voor hen soms langer voor ze het boekje begrijpen. Let wel goed op of je kindje de herhaling niet alweer zat is: sommige kindjes met deze stoornissen zijn super slim en zijn ze dan al gauw weer zat.
- Vermijd spannende boekjes, zeker als je het vlak voor het naar bed gaan doet. Jij weet het beste wat je kindje spannend vind. Denk bij spannend niet alleen aan draken maar ook aan een boekje over verjaardag!
- Geef ze iets te doen. Laat ze “chef bladzijde” zijn, dat ze steeds de bladzijde moeten omslaan. Of zoek een boek uit met vakjes die open moeten. Zo blijven ze bij de les.
Welk boekje ga je voorlezen?
Er zijn natuurlijk heel veel verschillende boekjes. Op DeLeuksteVoorleesboeken.nl vind je regelmatig nieuwe boekjes die je kunt gaan voorlezen. Je kun ook zoeken op verschillende leeftijdscategorieen! Ik ben deze website in 2016 gestart omdat wij zo dol zijn op voorlezen, maar vooral ook omdat de effecten van vroeg starten met voorlezen zo ontzettend goed zijn.
Wist je dat je kindje vaak gratis lid kan worden van de bibliotheek tot hij of zij 18 jaar is? Wij zitten regelmatig in de bieb om nieuwe boekjes uit te kiezen. Onze dochter is al lid vanaf dat ze net geboren was. Bij ons in de bibliotheek hebben ze ook een prima hoeveelheid boekjes voor de baby’s!
Gastblog door Serita
Eén gedachte over “Voorlezen aan ongeduldige kindjes”
Reacties zijn gesloten.