Voorlezen; je kunt niet vroeg genoeg beginnen!

Waarom loont vroeg beginnen met voorlezen?

Je kunt eigenlijk niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. Het kan zelfs al voordelen bieden wanneer een kind 3 tot 4 maanden oud is. Dat voorlezen goed is voor je kind, is voor veel ouders niks nieuws. Maar waar draagt voorlezen nu eigenlijk echt aan bij? Ikzelf ben ook een voorstander van lekker veel voorlezen. Je hebt meteen even quality time met je kind en het is een gezellige afsluiter van de dag. Om jou als lezer ook te overtuigen om veel voor te lezen, heb ik hieronder een lijstje samengesteld met alle voordelen. Ik durf te wedden dat je vanavond gezellig samen met je kinderen en een leuk prentenboekje op bed zit. Vouw je telefoonhoesje dicht zodat je even geen meldingen ziet en lezen maar!

 

 

Ook al kan je kind zelf nog niet praten of lezen, door voorlezen wordt de woordenschat van je kind aanzienlijk vergroot. Je kind komt meer in contact met woorden wat veel invloed heeft op de woordenschat. Ook als je een ‘moeilijk’ woord tegenkomt, kun je gewoon uitleggen wat dat ene woord wil zeggen. Daarnaast zijn prentenboeken ook erg handig. Zo leren kinderen nieuwe woorden aan de hand van afbeeldingen. Dit heeft uiteindelijk ook een positief effect op de toekomstige schoolcarrière. Over het algemeen kan je kind sneller en beter lezen en ook beter spellen.  

 

 

  • Het versterkt jullie band

 

Voorlezen doe jij niet voor je kind, maar je doet het samen mét je kind. Het bevordert de relatie tussen ouder en kind. Je zit gezellig samen, leest samen een verhaal en daardoor ontstaat een sterkere emotionele band. Zorg ook dat je er met je volledige aandacht bij bent. Leg je telefoon aan de kant en zorg voor een booktype Huawei Mate 30 Pro hoesje. Zo weet je zeker dat je het beeldscherm niet ziet en dat je niet wordt afgeleid door een oplichtend scherm.

 

 

  • Stimuleert inlevingsvermogen

 

Kinderen komen middels boeken in aanraking met nieuwe situaties of een andere omgeving. Boeken die zich afspelen in het buitenland en iets laten zien van andere culturen laten kinderen leren over gebeurtenissen die zij zelf niet kunnen ervaren. Ook boeken over spannende gebeurtenissen en gevoelens kunnen hier invloed op hebben. Denk bijvoorbeeld aan boeken over bang zijn in het donker, de eerste schooldag of over pestgedrag. Wanneer kinderen zien dat sommige mensen bang zijn voor iets of verdrietig worden van pesten groeit hun inlevingsvermogen en leren ze andere mensen beter te begrijpen. 

 

 

  • Het prikkelt de fantasie

 

Door de verschillende verhalen en prachtige prentenboeken krijgt je kind de kans om lekker weg te dromen. Ze gaan fantaseren of creëren in hun hoofd een nieuwe wereld. Kinderen gaan creatief nadenken en komen tot de meest toffe ideeën. Zo komen ze ook in aanraking met nieuwe dingen en kunnen zichzelf identificeren met de hoofdpersonen in het verhaal.

 

 

  • Betere basis voor spreekvaardigheid

 

Wanneer je kind naar je luistert als je voorleest, wordt je kind opgevoed met alle basisgeluiden die taal vormen. Ze leren al dingen herkennen en begrijpen middels je intonatie wat er gebeurt. Laat je kind ook zelf door het boek bladeren, dingen aanwijzen en gekke geluiden en kreten maken. Dit is een belangrijke fase die elk kind doormaakt voordat de echte geletterdheid gaat komen. Een goed moment om dit te doen, is tijdens een lange autorit. Ik ga zelf achterin zitten en we gaan dan samen door het boekje bladeren. Dankzij een telefoonhouder voor in de auto is het niet nodig dat ik naast mijn man zit. Hij kan de navigatie prima volgen, zonder mijn hulp. Een voordeel hiervan is ook dat de tijd lekker snel gaat. Zo heeft je kind niet in de gaten dat je een tijdje onderweg bent.  

 

Spread the love