Wanneer geef jij een kind zijn eerste mobieltje?

Heeft jouw kind nu al mobiel?

De discussies zijn best pittig op het moment. Je hebt kamp eerste mobieltje met 6 jaar en kamp eerste mobieltje pas op de middelbare school. In welk kamp zit jij? Of zit je er tussen in?

Mijn eerste mobieltje

Ik hoor die vergelijking heel vaak. “Ik had mijn eerste mobieltje pas met 14 jaar”. Ja, tja. Ik had hem pas met 16, en om een heel simpele reden dat die dingen niet veel eerder op de markt kwamen. Ik had hem ook nooit bij me, en kon mij niet voorstellen dat je de hele tijd bereikbaar wilde zijn. Mijn dochter van 11 heeft die keuze niet. Als zij met haar vriendinnen lekker bij de McDonalds gaat ontbijten op zondag – dat is een ding hier in het dorp, de hele Mac zit vol met pubers op hun telefoon zondagochtend – dan wil ik haar kunnen bellen. Of dat zij mij belt als er iets is. Bijna alle kinderen op school gaan met de fiets, ook dan heb ik liever dat ze mij kan bellen als ze er zijn. Ook al gaan ze in groepjes.

Kinderen met 1 jaar op de tablet

Hoeveel kleintjes zitten nu wel niet op de tablet? Er zijn zelfs apps gemaakt speciaal voor de hele kleintjes. Het is natuurlijk overduidelijk dat je wel grenzen trekt welke apps ze wel en niet mogen, die wel en niet gepast zijn voor hun leeftijd. Maar volgens mij zit ieder kind van elke leeftijd wel op YouTube. Lekker fanatiek rammen op het “reclame overslaan”want geduld is ver te zoeken. Ze kijken ook allemaal iets wat uiteindelijk uitkomt op een vage versie van “Johnny, Johnny” of “Here colour here colour, where are you?” (Mijn excuses als het net uit je hoofd was en ik het er nu in heb gepropt weer).

Mijn punt is wel een beetje dat deze kinderen al zo jong online zijn, hun hele leren op school wordt steeds meer met online apps. Zou het dan niet handig zijn als jij je oude mobiel als een soort van test mobiel geeft? Misschien niet perse naar buiten, maar wel om te oefenen?

Sim Only

Mijn kleine dochter van bijna 4 zit op mijn oude Huawei vooral te puzzelen, of op YouTube. Er zit daar ook geen sim in, alleen WiFi. De oudste haar eerste telefoon was van haar vader, en daar hadden we Sim Only bij gedaan. Zo heb je de kosten redelijk onder controle, en je hebt niet de kosten nog van een nieuwe telefoon. Mochten ze later dan wel een nieuwe telefoon willen, dan kun je het Sim Only abonnement gewoon omzetten.

Wanneer krijgt jouw kind zijn eerste mobieltje?

foto van kinderen is van Shutterstock

Spread the love

13 gedachten over “Wanneer geef jij een kind zijn eerste mobieltje?

 1. Mijn zoon van zes vraagt er wel eens om. Maar hij wil hem eigenlijk alleen maar om spelletjes te kunnen spelen. Dan geef ik hem liever een NintendoDS o.i.d. Hij krijgt pas een mobiel als hij alleen op pad gaat naar bijvoorbeeld vriendjes of sportclub.

 2. Hahaha ik lig plat van het lachen, want momenteel op de achtergrond hoor ik voor de honderdste keer ‘Johnny Johnny’. Zelf vind ik dat kinderen best een mobieltje krijgen wanneer ze ‘alleen’ op stap gaan (bv. cinema met vriendje) of alleen naar school gaan met de fiets. Kinderen moeten van jongs af aan leren omgaan met gsm, laptop, iPad,… om mee te kunnen in de maatschappij, maar hier mag ze (2,5j) er zeker niet dagelijks op.

 3. Mijn dochter mag een eigen mobiel als ze 10 is. Dat is nu over minder dan een jaar en ze telt de dagen al af

 4. Mijn jongens hebben zelf nog geen mobieltje. Ze zijn 4 en 5, maar dat zegt niks: ik las laatst een artikel dat kleuters ook al aan de mobiel zijn. Ze weten zich wel uitstekend te redden met die van mij inderdaad. Ik weet niet wanneer ze er zelf eentje krijgen, ik denk dat dat in deze generatie een natuurlijk moment is. Of dat moment dat ik er als spuit 11 achter kom dat mijn kinderen de laatste zijn zonder 😉

 5. Dat is een heel interessante en actuele vraag. Voor ik kinderen had, had ik je ook het “ik had die pas op mijn 16” argument gegeven, maar gisteren gaven we zelf onze zonen van 2 en 4 een tablet voor nieuwjaar, dus ik vermoed dat een mobieltje er ook relatief snel zal zijn. Jouw ideeën van sim only zijn zeker top, mobiel bereikbaar zijn op 11 is ok, maar een toestel van 1000 euro vind ik erover, dus een tweedehandsje van mama/papa is perfect!

 6. Ik heb nog geen idee wanneer ze een mobieltje gaan krijgen, met bijna 4 en 1 in ieder geval nog niet. Ik laat het ook een beetje afhangen van de omgeving denk ik, ik vind 6 vrij jong, maar tot de middelbare school wachten is misschien wel weer erg lang.

 7. Onze dochters zijn 5 en 7. Ik hoop dat er pas in groep 8 of op de middelbare school een mobieltje wordt aangeschaft. Nu deze gedachte volhouden.

 8. Grappig, ik heb hier nog over getweet een paar weken terug.
  Ik was één van die mama’s die riep: ‘Nooit voor hij 12 is!’.
  Nu heeft hij een smartphone om zijn BB8 robotje te besturen, hij heeft er een luisterboek op staan en hij wilde graag de karrewiet app (kinderjournaal) – Hij kan er niet mee bellen, want de SIM is niet opgeladen. Tja….

 9. Wij hebben geen vaste telefoon dus ze kreeg de oude mobiel van haar vader ruim 2 jaar terug. Om thuis ons te kunnen bellen als ze alleen thuis bleef. Nu heeft ze een nieuwere, mijn oude, en hij gaat steeds vaker mee. En ja dat liedje zit nu in mijn hoofd. En ik was 20 ofzo met mijn eerste mobiel. Eerder waren ze er niet

 10. Nog zo een vaak terugkerende discussie. Ik ken inderdaad wel een kind van 1 met een eigen tablet. Niet mijn ding. Mijn meiden mogen een smartphone als ze naar middelbare school gaan. Misschien dat ze nog iets eerder krijgen voor noodgevallen.

 11. Ik denk vanaf hij alleen naar zijn hobby of school wilt lijkt me ideaal om een mobieltje aan te schaffen. Zo kan hij altijd iemand bereiken, leert hij ook zijn grenzen al (beltegoed) en tja soort van veiligheidsgevoel hé

 12. Hier in groep 7 omdat ze de enige was zonder. Eigenlijk ging dat tegen al mijn principes in, omdat ik vind dat je nog tijd zat hebt om te vergroeien met je telefoon 😉 Tablet hebben we hier niet, dus dat scheelt. Snap dat het makkelijk is en ze mogen heel soms wel een spelletje doen op hun vaders telefoon, maar verder niets. Zijn een beetje ouderwets op dit gebied haha.

Reacties zijn gesloten.