Wanneer geef jij een kind zijn eerste mobieltje?

Heeft jouw kind nu al mobiel?

De discussies zijn best pittig op het moment. Je hebt kamp eerste mobieltje met 6 jaar en kamp eerste mobieltje pas op de middelbare school. In welk kamp zit jij? Of zit je er tussen in?

Mijn eerste mobieltje

Ik hoor die vergelijking heel vaak. “Ik had mijn eerste mobieltje pas met 14 jaar”. Ja, tja. Ik had hem pas met 16, en om een heel simpele reden dat die dingen niet veel eerder op de markt kwamen. Ik had hem ook nooit bij me, en kon mij niet voorstellen dat je de hele tijd bereikbaar wilde zijn. Mijn dochter van 11 heeft die keuze niet. Als zij met haar vriendinnen lekker bij de McDonalds gaat ontbijten op zondag – dat is een ding hier in het dorp, de hele Mac zit vol met pubers op hun telefoon zondagochtend – dan wil ik haar kunnen bellen. Of dat zij mij belt als er iets is. Bijna alle kinderen op school gaan met de fiets, ook dan heb ik liever dat ze mij kan bellen als ze er zijn. Ook al gaan ze in groepjes.

Kinderen met 1 jaar op de tablet

Hoeveel kleintjes zitten nu wel niet op de tablet? Er zijn zelfs apps gemaakt speciaal voor de hele kleintjes. Het is natuurlijk overduidelijk dat je wel grenzen trekt welke apps ze wel en niet mogen, die wel en niet gepast zijn voor hun leeftijd. Maar volgens mij zit ieder kind van elke leeftijd wel op YouTube. Lekker fanatiek rammen op het “reclame overslaan”want geduld is ver te zoeken. Ze kijken ook allemaal iets wat uiteindelijk uitkomt op een vage versie van “Johnny, Johnny” of “Here colour here colour, where are you?” (Mijn excuses als het net uit je hoofd was en ik het er nu in heb gepropt weer).

Mijn punt is wel een beetje dat deze kinderen al zo jong online zijn, hun hele leren op school wordt steeds meer met online apps. Zou het dan niet handig zijn als jij je oude mobiel als een soort van test mobiel geeft? Misschien niet perse naar buiten, maar wel om te oefenen?

Sim Only

Mijn kleine dochter van bijna 4 zit op mijn oude Huawei vooral te puzzelen, of op YouTube. Er zit daar ook geen sim in, alleen WiFi. De oudste haar eerste telefoon was van haar vader, en daar hadden we Sim Only bij gedaan. Zo heb je de kosten redelijk onder controle, en je hebt niet de kosten nog van een nieuwe telefoon. Mochten ze later dan wel een nieuwe telefoon willen, dan kun je het Sim Only abonnement gewoon omzetten.

Wanneer krijgt jouw kind zijn eerste mobieltje?

foto van kinderen is van Shutterstock

Spread the love