De zin en onzin van wasbare luiers en oefenbroekjes

Mensen kijken mij maar vreemd aan als ik ze vertel dat ik ook wasbare luiers gebruik. Maar Keira had vroeger een mega allergie voor luiers, en zaten ze nooit echt goed. Behalve later de oefenbroekjes, die pasten vaak nog wel.Wij stapten dus over op katoenen luiers. Eerst deden we het netjes met een hydrofiele doek, maar al snel vond ik online de geweldig leuke katoenen luierbroekjes.

Waarom zou je wasbare luiers gebruiken?

Als eerste omdat ze een stuk vriendelijker zijn voor het milieu. Je wilt tenslotte geen rotzooi achterlaten voor dat kindje die je rond hebt lopen. Maar als je 8x staat te verschonen op een dag, is een gewone luier wel een heel stuk makkelijker. Ik ben de eerste die dat toegeeft. Maar mijn oudste dochter kreeg enorme uitslag, en zaten ze altijd te strak om haar beentjes, en dus moesten we we er wel aan.

Gelukkig zijn ze mega makkelijk in gebruik, en gaan ze net als een gewone luier om. Geen gedoe meer met veiligheidsspelden ofzo. Toch was ik blij dat ik bij mijn tweede wel reguliere luiers kon gebruiken. Ze lekker minder snel door, en dat scheelt toch wel veel verschonen. Hoe kinderen altijd droog blijven met wasbare luiers heb ik nooit begrepen. Of ik doe iets erg fout. 1 of 2 plasjes hooguit. Een pamper houd toch al gauw 3 of 4 plasjes vast, en vind ik dat in de nacht fijner. Overdag verschoon ik haar altijd meteen als ze nat is, dus zijn we over weer op de wasbare luiers.

Ik hoor als klacht vaak dat je veel moet wassen, maar ik weet niet hoe het bij jou zit, maar wij moeten al zeker 4x per week wassen. Dus die paar luiers passen daar echt wel bij. Slapen doen we echt nog met gewone luiers, want beddengoed wassen word meteen zoveel.

Wasbare luiers zijn geweldig tegen uitslag, zitten denk ik lekkerder want mijn dochter klaagt niet als ze die aan moet, terwijl bij gewone luiers we constant in gevecht zijn.

Oefenbroekjes voor zindelijkheid?

Rond de 1.5/ 2 jaar kun je beginnen met het zindelijk maken van je kindje. Sommige beginnen daar wat later mee. Ieder voor zich. Ik had die luierellende liever snel voorbij. Keira vond het gelukkig ook smerig, en gaf bij een jaar al aan als ze moest poepen. Dus kon ik haar snel op de wc zetten, en gewoon doortrekken. Plassen was zij zindelijk met 2 jaar, ook in de nacht.

Bij Miya was het wel anders, zij had gewoon minder last van luiers. Toen zij eenmaal kroop kreeg ze oefenbroekjes. Ik snap dat ze zijn om te oefenen met zindelijkheid. Maar door dat ze lekker elastisch zijn zat het gewoon beter bij mijn kleine drukke meisje. Sterker nog, ze zaten zo prettig dat ze denk ik bijna 3 was toen wij overstapten op wasbare oefenbroekjes bij haar.

De wasbare oefenbroekjes geven wel het gevoel van een natte onderbroek, dus reageren kinderen daar eerder op. Bij een gewone luier voelt het langer droog, en is het voor zo een kindje wel makkelijk, en niet vervelend. Daarom is een wasbare luier ontzettend handig als je graag een zindelijk kindje wilt.

Lekker in blote billen laten lopen in de zomer is ook handig, maar minder fijn als er drollen door de kamer liggen, of je uitglijd over een plasje die je gemist hebt. Ik vind daarom persoonlijk de wasbare luiers een fijnere oplossing. In het zwembad krijgt ze sowieso een wasbare luier zwembroek. Die zijn er ook nl. Veel leuker dan de zwemluier, en veel fijner voor het lichaam. Ook als je dus bezig bent met zindelijkheidstraining, zijn ze een stapje dichterbij een onderbroekje.

Gebruik jij wel eens wasbare luiers?

Spread the love