4 x wat je moet weten om je mond gezond te houden tijdens de zwangerschap

Je bent in verwachting! en je weet dat dat in ieder geval de komende negen maanden behoorlijk grote veranderingen in je lichaam betekent. Maar je weet misschien niet hoe mondgezondheid en zwangerschap verband houden. Verwachtende gezinnen hebben veel aan hun hoofd, maar dat betekent niet dat ze hun tanden en tandvlees kunnen verwaarlozen. Veranderingen in hormoonspiegels verhogen het risico op mondgezondheidsproblemen, waaronder tandvleesaandoeningen en kleine ronde verhoogde delen van het tandvlees die bekend staan ​​als zwangerschapstumoren. Terwijl je wacht tot jouw kleintje arriveert, lees je in dit blog wat je moet weten om je mond gezond te houden tijdens de zwangerschap:

Zwangerschapsgingivitis 

Zonder hormonen zou je geen baby kunnen maken. Bij deze hormonen voel je je echter een beetje humeuriger, je blaas lijkt een stuk kleiner en om de een of andere reden verlang je constant naar rare maaltijden zoals pindakaas en augurken of watermeloen met chocolademousse. Hormonen spelen ook een rol bij het opzwellen van tandvlees tijdens de zwangerschap, wat leidt tot een aandoening die zwangerschaps-gingivitis wordt genoemd. Als je merkt dat jouw tandvlees tijdens de zwangerschap vaker bloedt, raad ik je aan om hier proactief mee om te gaan. Jouw tandarts kan je aanraden om vaker professionele gebitsreinigingen te laten uitvoeren, in ieder geval totdat de baby geboren is.

Ga thuis door met het goede werk. Gebruik een tandenborstel met zachte haren (Curaprox heeft een lijn met ultra zachte borstels) om de kans op irritatie van het tandvlees te verkleinen, en een tandpasta zoals de G.U.M. Paroex tandpasta om tandplak, tandsteen en parodontitis te voorkomen. Denk er ook aan om minstens één keer per dag te flossen; zwelling maakt het gemakkelijker dat stukjes voedsel vast komen te zitten op moeilijk bereikbare plaatsen. 

Zwangerschapstumoren

Sommige vrouwen ontwikkelen ook wat schrikbarend “zwangerschapstumoren” worden genoemd als gevolg van hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap. Laat je niet afschrikken door de naam; zwangerschapstumoren zijn niet kwaadaardig. Gezwellen verschijnen het vaakst tijdens het tweede trimester en zien ze eruit als kleine frambozen die zich tussen de tanden vormen. De tandarts kan ze verwijderen als ze jou ongemak bezorgen, maar in de meeste gevallen zullen de tumoren verdwijnen nadat de baby is geboren.

Ochtendmisselijkheid en jouw tanden

Ochtendmisselijkheid is voor veel vrouwen een onderdeel van de zwangerschap. Het roept ook zorgen op over de mondgezondheid en zwangerschap, omdat het zuur uit je maag sterk genoeg kan zijn om bij te dragen aan tanderosie. Als je later in de zwangerschap last hebt van brandend maagzuur of zure reflux, kan het maagzuur hetzelfde effect op jouw gebit hebben. Hoewel je misschien in de verleiding komt om je tanden onmiddellijk na een ochtendmisselijkheid te poetsen met Oral-B, is het beste wat je kunt doen om het glazuur te beschermen, daarna met zuiveringszout en water spoelen. Zuiveringszout is basisch, wat betekent dat het het zuur uit je maag helpt neutraliseren. Meng ongeveer een theelepel ervan in een kopje water en gebruik het mengsel om je mond te spoelen voordat je gaat poetsen.

Bezoek de tandarts

De tandarts kan een grote hulp zijn om je mond (en je baby) gezond te houden tijdens de zwangerschap. Zorg ervoor dat je de tandarts zo snel mogelijk laat weten dat je zwanger bent. Het kan zijn dat hij of zij de behandelingen of medicijnen die je krijgt, moet aanpassen, zoals het uitstellen van bepaalde procedures tot na de geboorte van de baby om risico’s te vermijden. Het tweede trimester is vaak het ideale moment om klein tandheelkundig werk te laten doen, zoals het vullen van een holte of een professionele reiniging, indien nodig.

Zwangerschap betekent grote veranderingen in jouw lichaam en levensstijl; onthoud dat het net zo belangrijk is om voor je tanden en tandvlees te zorgen als voor de rest van jezelf.

Spread the love