Wat kan je doen om een kind zindelijk te krijgen?

Als ouder wil je ongetwijfeld dat je kind zo snel mogelijk zindelijk is. Sommige kinderen zijn snel zindelijk, terwijl zindelijk worden bij anderen juist veel tijd kost. Behoort jouw kind tot de laatste categorie? Dan zit je mogelijk met je handen in het haar.

Het is namelijk geen pretje als jouw kind op latere leeftijd nog steeds in zijn broek of in bed plast. In dat geval kun je vast en zeker nog wel wat hulp gebruiken om bed- en broekplassen te voorkomen. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij je namelijk wat je kunt doen om een kind zindelijk te krijgen.

Zet je kind regelmatig op het potje


In de beginjaren is jouw kind nog niet in staat om op de wc te zitten. Daarom gebruiken veel mensen een potje om een kind zindelijk te krijgen. Hierop mag jouw kind zijn behoeftes doen. Voordat je kind zijn behoeftes op dit potje doet, moet hij er eerst aan wennen. Zet hem daarom met enige regelmaat op het potje. Doe dit bijvoorbeeld na ieder slaapje en na elke maaltijd. Op deze momenten is de kans namelijk een stuk groter dat je kind daadwerkelijk moet.

Laat je kind in de beginfase nog met de luier om op het potje zitten.

Op deze manier went hij aan het potje en dat zorgt ervoor dat hij er straks ongetwijfeld zijn behoeftes op wil doen. Om de kans op succes te vergroten, kun je het leuker maken voor je kind als hij op het potje zit. Zing bijvoorbeeld een liedje, speel een spelletje of lees een stukje voor uit een boekje. Hierdoor wordt het zitten op het potje een leuke ervaring voor jouw kind.

Belonen, belonen en nog eens belonen


Als je kind eenmaal aan het potje gewend is, kun je hem er zonder luier op zetten. Verwacht niet van hem dat hij direct zijn behoeftes doet, maar wacht rustig af. Heeft je kind geplast of gepoept in het potje? Beloon hem dan uitvoerig. Geef hem bijvoorbeeld iets lekkers of verras hem met een cadeautje. Jouw kind leert op deze manier dat het leuk is om zijn behoeftes op het potje te doen. Dit zorgt er mogelijk voor dat hij de eerstvolgende keer opnieuw zijn behoeftes doet op het potje.

Gebruik een plaswekker


Plast je kind ’s nachts nog met enige regelmaat in bed? Dan is jou er ongetwijfeld veel aan gelegen om hem dit zo snel mogelijk af te leren. Een plaswekker kan je hierbij helpen. Deze wekker kun je overigens niet alleen ’s nachts gebruiken, maar ook overdag. Met de plaswekker leert je kind zelfs in diepe slaap de prikkels van een volle blaas te herkennen. De wekker helpt om de wekreflex via de hersenen te ontwikkelen en stimuleren. Hierdoor leert je kind op tijd wakker te worden om naar de wc te gaan. Bed- en broekplassen is met een plaswekker vaak snel verleden tijd.

Spread the love