Wat te doen bij kinderen en ongedierte

“Kijk mama een muisje!” jubelde de kleine vrolijk terwijl ze er snel achteraan wil om hem te aaien. Ook komt ze graag met haar zakken vol met lieveheersbeestjes want schattig. Niet heel diervriendelijk en het zorgt voor nog meer ongedierte.

 

Is ongedierte schadelijk?

Meestal niet echt, maar lastig zijn ze wel. Zo heb je natuurlijk verschillende soorten ongedierte. Een paar fruitvliegjes zijn makkelijker vanaf te komen dan een rattenplaag. Ook minder gevaarlijk overigens. Maar muizenkeutels op je commode, en zilvervisjes in het wiegje is gewoon vies en je loopt het risico dat een kleintje het in zijn mond stopt. Wat natuurlijk wel schadelijk kan zijn voor zo een kleintje.  Dat wil je natuurlijk niet hebben. 

Bij 1 zilvervisje hoef je niet in paniek te raken, maar let er wel op dat het geen plaag is of er teveel rond lopen. Op zijn een moment zijn alle ongediertebestrijding kosten natuurlijk zeker de moeite waard. Een professional kan je helpen op momenten dat het zelf niet meer veilig of mogelijk is. 

 

Ongedierte in huis betekent niet dat je een vies huis hebt

Dit is een veel voorkomende misvatting. Ook met een schoon huis kun je nog last hebben. Helemaal als je in een oudere woning woont, minder schone buren hebt of veel kleine kiertjes en gaatjes hebt. Wel is het zo dat hoe meer je hebt afgedekt en er minder eten te halen valt, je minder snel last zult hebben van ongedierte.  Vooral in de zomer is het echt essentieel dat je alles zo schoon mogelijk houd, en dat je eten hebt afgedekt. Je kunt hier een hoop ellende mee voorkomen. 

Kleine kinderen hebben er nogal een handje van om alles overal neer te leggen. Een halve boterham op de wc, een stukje banaan achter de bank, en kruimels overal. Hoe vervelend het ook is, is dit wel iets waar je echt op moet letten. Voor je het weet zit het vol met beestjes en je wilt er niet achter komen als het al te laat is. 

Wel kun je ze bijvoorbeeld laten zien als er een bananenschil ligt wat er gebeurd (komen vliegjes), zo dat ze leren waarom je zo hysterisch bent met achter ze opruimen. Of als je vliegen ziet zwermen om poep waarom het vies is dat ze op je eten komen. Ik laat mijn kleuter bijvoorbeeld krijtstrepen zetten bij de tuindeur. Mieren komen dan minder snel binnen. Je ziet ze echt het lijntje ontwijken en dit is voor zo een kleuter natuurlijk reuze interessant. Mee laten helpen met kleine schoonmaakklusjes werkt ook. Ze komen dan hun eigen zooi tegen, en vinden het dan zelf vervelend wat resulteert in minder rommel en eten door het huis.

Succes!

Wat te doen bij kinderen en ongedierte

Spread the love