3 Praktische tips voor een wereldreis met kleine kinderen

Wie droomt er nou niet van; een wereldreis maken. Op de bonnefooi met een rugzak verre landen bezoeken en maar zien hoe je aan je geld komt en waar je terecht komt. Veel jongeren dromen ervan en praten erover, maar het in de praktijk brengen gebeurt meestal niet. Zijn de diploma’s eenmaal op zak dan volgt het zoeken naar een leuke baan. Je gaat werken, koopt misschien een huis, krijgt kinderen en ja…daar gaat je droom! Of toch niet?                                                                                                                               

Zit het avontuurlijke er van jongs af aan in en droomde jij ook altijd al over het maken van een wereldreis? Ga dat dan doen! Je weet wat ze zeggen; je kunt beter spijt hebben van de dingen die je wel gedaan hebt, dan van de dingen die je niet gedaan hebt. Misschien denk je nu; ik heb kinderen…. Hoe dan!? Weet je dat het prima te doen is om met kleine kinderen een wereldreis te maken? Uiteraard moeten er wel enkele dingen vooraf geregeld worden. Denk aan een visum, inentingen en het onderwijs.                                                                                     

Even een paar belangrijke dingen op een rijtje:

Het visum.

Voor de meeste verre bestemmingen heb je een visum nodig. Oftewel: toestemming om tot het land toegelaten te worden. En ja, daar zijn ze streng in; geen visum betekent geen toegang tot het land.
Het verstandigst is om dit ruim van tevoren te checken én te regelen. Ook al verstrekken sommige landen een visum ook aan de grens; het geeft je een hoop rust als alle visa van te voren geregeld zijn. Op diverse websites kun je eenvoudig nakijken of je voor de landen die je wilt bezoeken een visum nodig hebt of niet. Ook staat er bij vermeld hoe lang je in het land mag verblijven. Dat is niet overal even lang dus let daar ook goed op.

Behalve dat kinderen jonger dan 16 jaar tegenwoordig een eigen reisdocument moeten hebben, moeten ze ook in het bezit zijn van een visum (ook wel ESTA genoemd). Alle gezinsleden moeten dus een visum hebben. Er zijn verschillende manieren om aan een visum te komen; via het reisbureau, een visumdienst of via de ambassade van het desbetreffende land. Vergeet overigens niet een geldig paspoort en pasfoto’s mee te nemen.

Tip! Bij de ETOS hebben ze nu echt hele leuke toilettasjes voor de allerkleinsten. Ook leuk voor als je niet op wereldreis gaat 🙂 Ze zijn makkelijk afwasbaar en komen in leuke verschillende beestjes. Te schattig!

Inenten

Kinderen hebben al op jonge leeftijd een aantal vaccinaties gehad. Denk aan de DKTP prik. Dit staat voor Difterie, Kinkhoest, Tetanus en Polio. Deze hebben ze in principe niet nodig als je op wereldreis gaat, maar dat is wel afhankelijk van de leeftijd van je kind. Is je kindje nog erg jong dan heb je kans dat het deze prikken in dat geval eerder toegediend krijgt. Vooral de prik tegen difterie is belangrijk. Voor meerdere landen moet je een vaccinatie hebben tegen de gele koorts. Deze zit namelijk niet in ons vaccinatieprogramma. Wist je dat je deze zelfs nodig hebt als je “maar” naar Turkije gaat?                                                                                                     

Kleine kinderen zijn uiteraard vatbaarder als ze in een ver land verblijven. Denk dan niet alleen aan ziektes; onderschat niet wat warmte, ander voedsel en insectenbeten kunnen veroorzaken. Op de website van de GGD kun je eenvoudig via een menu checken welke inenting ( en pillen) je zelf en je kind moeten hebben voor een bepaald land. Heel erg handig dus. Ook staan daar adviezen over het voorkomen van een zonnesteek, wat te doen bij diarree en informatie over de malariamug. Kom je er zelf niet zo één, twee drie uit dan is het mogelijk om een afspraak te maken met een adviseur van de GGD. Regel de inentingen ruim van te voren omdat je in sommige gevallen twee keer ingeënt moet worden om de werkzaamheid te garanderen.

Vrij nemen van school

Het meest eenvoudige is het om je wereldreis met kleine kinderen te maken als ze jonger dan 5 jaar zijn. Tot hun 5de levensjaar zijn ze namelijk niet verplicht om naar school te gaan. De leerplicht geldt vanaf de eerstvolgende maand na de 5de verjaardag. Je kunt verlof aanvragen voor je wereldreis maar toestemming zal je daar niet voor krijgen. Je kind kan hoogstens 10 dagen verlof krijgen als het bijvoorbeeld niet mogelijk is om tijdens de reguliere schoolvakanties op vakantie te gaan. Dit moet dan niet mogelijk zijn door het beroep van één van de ouders. Ook als je aangeeft dat je je kind zelf wilt onderwijzen tijdens de wereldreis krijg je geen verlof. Wat is dan wel mogelijk als je kind ouder dan 5 jaar is?                                                                                                                                                                           

Een mogelijkheid is dat je je kind uitschrijft op de school in Nederland. Je moet hem of haar dan wel inschrijven op een school in het land waar jullie naartoe gaan maar dat gaat niet zo heel eenvoudig. Bovendien is het tijdens een wereldreis juist de bedoeling dat je verschillende landen bezoekt. Dit is echter ook een optie die niet legaal is. Je kan er een flinke boete en zelfs een gevangenisstraf mee riskeren. Sommigen pakken het op deze manier aan; niet ingeschreven betekend namelijk ook geen melding bij de leerplichtambtenaar bij verzuim.

Het beste kun je de legale weg bewandelen. Houd er wel rekening mee dat dit een lang en moeilijk traject is en niet altijd met een positieve uitslag. Krijg je toestemming van de leerplichtambtenaar om verlof van school te krijgen voor de periode dat jullie op wereldreis zijn, dan moet er wel onderwijs gegeven worden. Dit is mogelijk in overleg en met behulp van de huidige school. Lespakketten kunnen dan eventueel opgestuurd worden.

Het is het allemaal waard

Zoals je ziet is een wereldreis met kinderen jonger dan 5 jaar prima te regelen. Met kinderen die ouder zijn dan 5 jaar is het iets ingewikkelder om een wereldreis mee te maken maar echt niet onmogelijk. Als je iets heel erg graag wilt dan lukt het over het algemeen ook, alleen zul je er iets meer moeite voor moeten doen. Op het web zijn zoveel tips en tricks te vinden van ouders die de stap hebben durven maken. Google daar maar eens op en verbaas je over wat allemaal mogelijk is. 

Het is het allemaal zó meer dan waard. Denk alleen al aan alle indrukken die jullie opdoen tijdens jullie wereldreis in al die landen. Al die verschillende culturen, de historische bezienswaardigheden, de diversiteit van het voedsel et cetera, et cetera. Daar kan toch geen schoolboek tegen op?

 

Spread the love