Zo makkelijk is het om zelf de eerste babyhapjes te maken voor de kleinste!

Het lijkt een hele opgave om zelf babyhapjes te maken voor een kleintje. En idd de kant en klare eerste babyhapjes zijn waarschijnlijk net zo goed. Toch is het zelf maken van de eerste babyhapjes heel makkelijk en lekkerder!

Heb je ooit wel eens die potjes geproefd? De fruithapjes zijn vaak nog wel te doen, al vind ik ze persoonlijk mierzoet, de groente hapjes zijn gewoon goor. De geur alleen al vind ik om te kokhalzen. Ieder voor zich natuurlijk, maar ik vond het zo goor dat als je dan even met je lippen voelt of het niet te warm is, ik spontaan stond te kokhalzen.

Geen goed voorbeeld dus voor de kleine, die het spontaan ook hard uitspuugde. We hebben flink wat merken getest en hoewel ik er bij Keira geen 1 in kreeg, Miya was dol op de fruithapjes van Ella’s kitchen bijvoorbeeld. Over het algemeen maakt ik dus zelf potjes. Dit waren de favorieten:

Eerste babyhapjes

Als je met de eerste hapjes begint kun je het beste een beetje neutrale smaken proberen. Helemaal als ze al maanden alleen flesvoeding hebben gehad, dan zijn ze nogal gewent aan die smaak. Ik weet dat er in verschillende landen verschillende eerste hapjes gemaakt worden, dus het belangrijkste is wat een beetje bij jouw kind en cultuur past. Ook is het heerlijk voor kinderen om een stukje banaan of iets anders zachts zelf te eten. Vind je het spannend dat ze te grote stukken naar binnen krijgen dan heb je van die Rapley zakjes en ringen waar je fruit in kunt doen en kunnen ze daar aan sabbelen. De eerste hapjes is het ook aan te raden om echt maar een paar hapjes te geven, en van 1 soort fruit of groente voor een paar dagen. Meteen uitgebreid af te wisselen en door elkaar kan zorgen voor krampjes.

Courgette

Bij beide meiden waren de eerste hapjes gemaakt van courgette. Je kookt of stoomt een courgette (zonder zout of andere toevoegingen) en pureert het fijn met een beetje kookwater of babymelk. Ik deed er ook een klein druppeltje olijfolie of kokosolie bij voor de smeuïgheid.  Je kunt de puree overigens altijd invriezen in kleine bakjes, of in een cupcake blik. Die zet je in de vriezer en heb je precies goede porties.

Courgette is heel mild en zacht, niet te bitter maar ook niet heel zoet. Het is ook zacht voor de darmen, en daarom ideaal als eerste hapje. Keira is in Spanje geboren en daar werd als eerste hapje aangeraden de:

 • courgette
 • pompoen
 • aardappel
 • bloemkool
 • doperwten

Je kunt deze allemaal op bovenstaande manier klaar maken, en dan 2 of 3 ingrediënten mixen, zodra ze gewent zijn aan 1.

Fruithapjes

Om kinderen niet meteen aan die al te zoete smaak te laten wennen is het aan te raden om eerst met groente te beginnen, dan de groente te mixen met fruit, en dan pas fruit.  Maar er zijn genoeg ouders die beginnen met fruit waarvan het kind prima zijn groentes eet. Ik weet dus niet hoe belangrijk die regel is.

Banaan is ideaal om mee te beginnen, het is zo zacht en makkelijk te verteren! Ook peer en perzik zijn ideaal vanaf zo een 4 maanden.

Babyhapjes vanaf 6 maanden

Favoriet bij mijn meiden waren de combinaties. Die ik stiekem wel eens mee at, want zo goed ben ik niet met fruit eten.. Dit was ook lekker makkelijk mee te nemen, en een prima tussendoortje. Ik deed overigens alles in de blender, zonder zout of suiker of andere kruiden. Hou je niet van pureren dan kun je ook prakken. Bij de groente hapjes deed ik altijd wat olijfolie of kokosolie, en bij de fruithapjes ook een heel klein beetje kokosolie, maar dit hoeft dus niet perse.

 • gekookte appel, banaan en een beetje pap met wat babymelk
 • gekookte worteltjes met doperwten en gekookte aardappels en een beetje kookwater of babymelk
 • bloemkool en aardappeltjes met een beetje kookwater of babymelk
 • avocado, banaan en een beetje babymelk
 • banaan, gekookte wortel en mango
 • wortel en aardappel (meteen gewend aan de hutspot voor de winter!)

Later kun je er steeds meer bij doen. Rijst met boontjes is bijvoorbeeld heerlijk als ze eenmaal wat vaster kunnen eten. Kijk naar hun behoeftes, zolang ze nog melk krijgen is dat vooral het eerste half jaar echt nog het belangrijkste.

Deze hapjes kun je allemaal invriezen, en in een tupperware bakje meenemen. Het scheelt je enorm in de kosten, en je weet precies wat je aan je kind geeft.

Maak jij ook zelf je eerste babyhapjes?

 

(foto van eten is van shutterstock)

Spread the love