Zwanger en je zorgverzekering in 2019: alles op een rijtje

Wanneer je een kindje verwacht komt er van alles op je af. Het inrichten van de babykamer, brainstormen over babynamen en dingen regelen, zoals bijvoorbeeld je zorgverzekering. Wat wordt er zoal vergoed en waar moet je aan denken wanneer je zwanger bent? We zetten het voor je op een rijtje.

Controles en echo’s

De 12 weken-echo wordt gewoon vanuit de basisverzekering vergoed. Ook de 20-weken echo zit erin. Vanuit de basisverzekering is er ook een informatief gesprek over wat prenatale screening inhoudt. Je kunt vervolgens kiezen of je hiervoor wilt gaan. De NIPT- en combinatietest vallen onder prenatale screening. Als je geen medische indicatie hebt is dit voor eigen rekening.

Regel je kraamzorg

De kraamzorg is een van de eerste dingen die je moet regelen. In de vierde maand van je zwangerschap moet je de kraamzorg hebben doorgegeven aan je zorgverzekeraar. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is het uitkiezen van een kraamzorgorganisatie. Vraag hiervoor een rond in je omgeving naar ervaringen van anderen, dat maakt je keuze een stuk makkelijker.

Denk na over je bevalling

Verloskundige zorg wordt vanuit de basisverzekering vergoed. Als je thuis bevalt krijg je de bevalling, thuis- en nazorg helemaal vergoed. Een bevalling in het ziekenhuis krijg je alleen vergoed bij een medische noodzaak. Heb je een aanvullende verzekering? Dan krijg je de bevalling in het ziekenhuis wellicht wel vergoed. Hoe zit het met het eigen risico? De bevalling, kraamzorg en verloskundige zorg vallen niet onder het eigen risico. Vervoer naar het ziekenhuis, laboratoriumonderzoek en medische nazorg vallen wel onder het eigen risico.

Ga op zwangerschapscursus

Tijdens een zwangerschapscursus krijg je veel informatie en tips over je zwangerschap, bevalling en alles wat daarna gebeurt. De zorgverzekering vergoedt zwangerschapscursussen die worden georganiseerd door een kraamcentrum, thuiszorgorganisatie, yogadocent of verloskundige(praktijk).

Moet ik me aanvullend verzekeren?

Omdat niet alles wordt vergoed vanuit de basisverzekering, zijn er vrouwen die twijfelen of ze zichzelf aanvullend moeten verzekeren. Als je het wil doen voor je zwangerschapscursus, lees dan nog eens goed de voorwaarden. Lang niet alle zorgverzekeraars vergoeden het aanvullend en daarnaast is het niet eens zo duur. In 2018 krijg je ook een vergoeding van € 211,- als je zonder medische noodzaak in het ziekenhuis wilt bevallen. Hoe dat in 2019 gaat zijn weten we nog niet, maar het is waarschijnlijk ongeveer hetzelfde.

Vergeet je kindje niet aan te melden bij je zorgverzekeraar

Binnen vier maanden moet je kind aangemeld zijn bij je zorgverzekeraar. Vergeet je dat, dan krijg je de zorgkosten niet vergoed. De verzekering geldt na aanmelden met terugwerkende kracht vanaf de geboorte. Tot 18 jaar zijn kinderen gratis meeverzekerd voor de basisverzekering én voor de meeste aanvullende verzekeringen. Ze betalen ook geen eigen risico.

 

Spread the love