De zwangerschap is een bijzondere en mooie ervaring. Het is natuurlijk ook wonderbaarlijk dat er een nieuw leven in je groeit. Maar uiteraard worden er ook nadelen ervaren tijdens en na een zwangerschap. Denk aan misselijkheid, vermoeidheid, het steeds dikker en dikker worden en een slechte huid. Ik kreeg een zwangerschapsmasker. Maar wat is het en hoe voorkom je het of kom je er vanaf?
Wat is een zwangerschapsmasker, ofwel melasma
Een zwangerschapsmasker wil zeggen dat door hormonale schommelingen de cellen in je gezicht meer pigment aanmaken. Hierdoor ontstaat er een soort masker; namelijk donkere vlekken die voornamelijk zichtbaar worden op het voorhoofd, rondom de ogen, de jukbeenderen, de kin en de bovenlip. Het is niet schadelijk, maar veel vrouwen kunnen er wel onzeker door worden. k was net Charlie Chaplin met een zwarte snor, en mijn jukbeenderen waren ook heel donker. Net waar je highlights wil zeg maar.
Hoe kom ik van mijn zwangerschapsmasker af?
Uiteraard is het beter om een zwangerschapsmasker te voorkomen dan te genezen. Probeer tijdens de zwangerschap zo min mogelijk in de zon te gaan zitten. Draag een hoed en smeer je het liefst in met factor 50. Ook in de winter is dit belangrijk. Zelfs dan kun je het door die paar stralen zon nog krijgen.
Er zijn verschillende manieren om van Melasma af te komen. Je kunt het uiteraard altijd camoufleren met wat make-up, maar niet iedere vrouw wil iedere dag met make-up in de weer gaan. Er zijn verschillende manieren om het zwangerschapsmasker te verminderen of om er zelfs helemaal af te komen. Voorbeelden hiervan, zijn:
Bio-Oil
Je kunt dagelijks Bio-Oil gebruiken om het zwangerschapsmasker te verminderen. Het is een fijne olie die niet vet is en erg goed intrekt. Dit was voor mij een wondermiddel. Na jaren met een snor gelopen te hebben was het na ongeveer een maand dagelijks smeren bijna niet meer te zien. Je ziet nog een klein randje net op de rand van mijn lip, maar die valt niet zo op. Op mijn gezicht zie je echt niets meer. Bio-Oil kan tevens erg goed gebruikt worden bij Striae, wat ook vaak ontstaat tijdens een zwangerschap.
Fruitzuur
Met fruitzuren kun je je huid oppervlakkig chemisch peelen. Er wordt een stofje aangebracht op de huid, waardoor de celdeling versneld wordt en de opperhuid vernieuwd. Het pigment wordt door het vernieuwen van de huid afgevoerd. Dermasence heeft echt hele fijne crèmes met fruitzuur, en zorgt echt voor een fris uitziende huid. Je hebt ook voor het lichaam, dus ook daar ideaal voor alle vlekjes. De huidarts kan je eventueel ook een vitamine a crème voorschrijven, maar die zijn vrij heftig op de huid.
Scrubs
Een ander middel waarmee je de pigmentvlekken kunt verminderen of zelfs verwijderen, zijn diverse scrubs. Begin met een natuurlijke scrub als de vlekken er nog niet langer dan twee maanden zitten. Omdat het dan nog niet diep in de huid zit, kan het zijn dat een milde scrub al genoeg doet. Zit het er al wat langer? Dan kun je kiezen voor een wat grovere scrub en eventueel in combinatie met een elektrisch peeling-apparaat.
Laserbehandeling
Wil het met de eerste producten niet lukken? Dan kun je nog altijd voor een laserbehandeling kiezen. Raadpleeg hiervoor altijd even de huisarts om te controleren of een laserbehandeling tegen melasma geschikt is voor jou. Met een laserbehandeling wordt het overmatig pigment aangepakt.
Heb jij ook een zwangerschapsmasker gehad?